Samarbeidspartnerne bak kampanjen er offentlige etater, partene i arbeidslivet, byggebransjen, eiendomsmeglerbransjen, finansnæringen og forbrukernes interesseorganisasjoner.

Kampanjen har som mål å redusere etterspørselen etter useriøs arbeidskraft i byggebransjen. Samarbeidspartnerne har i fellesskap laget en veileder som hjelper forbrukerne å velge håndverkere - trygt, seriøst og lønnsomt.

Viktigere enn noen gang
Byggebransjen er positiv til at det blir satt søkelys på viktigheten av å velge seriøs arbeidskraft.

- Å velge håndverkere er veldig viktig for å sikre verdiene som ligger i en bolig. Erfarne og faglærte håndverkere bidrar til at jobben blir gjort skikkelig. Endringer i avhendingsloven som kom tidligere i år, gjør at boligeier må kunne dokumentere alt arbeid som er gjort på boligen den dagen boligen skal selges – dokumentasjon har nå direkte innvirkning på salgssummen. Taksten på boligen øker hvis du kan dokumentere at arbeidet på boligen er utført av faglærte, sier bransjeprofil. 

Vinn-vinn-vinn
Når du handler seriøs arbeidskraft oppnår du ikke bare en rekke personlige fordeler, men du bidrar også til et sunt og bærekraftig arbeidsliv med fair play og gode arbeidsvilkår.

- Vi vet at de aller fleste ønsker å handle riktig, men mange synes det er utfordrende å finne informasjon og verktøy som gir trygghet i valg av håndverkere. Å velge seriøse håndverkere sikrer deg at jobben blir utført skikkelig og du bidrar samtidig til å krympe handlingsrommet til useriøse. Dette er med på å skape et arbeidsliv med rettferdig konkurranse ved at skatter og avgifter blir betalt, at håndverkeren får skikkelig arbeidsforhold, at det ikke foregår trygdesvindel, sosial dumping eller arbeidslivskriminalitet, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Landsdekkende satsing fra 2023
Tettpå er et av tiltakene i Regjeringens handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Fra 2023 vil Tettpå robotisere deler av virksomheten. Da vil de fleste bolig- og hyttekjøpere i landet få informasjon om Tettpå-veilederen tilsendt rett etter at eiendommen er tinglyst.

Tettpå-veilederen
Tettpå-veilederen hjelper deg å velge håndverkere - trygt, seriøst og lønnsomt. I veilederen finner du blant annet tips, sjekkliste og fordeler med å velge seriøs arbeidskraft og ta informerte valg. Veilederen er tilgjengelig på skatteetaten.no/tettpa/veileder  

Fordeler med å velge seriøse håndverkere:

Du får jobben skikkelig gjort
Du sikrer deg reklamasjonsrett
Det øker eiendommens verdi den dagen du skal selge
Du får enklere lån med sikkerhet i eiendom ‘
Du stiller med sterkere kort på hånden i forhandlinger om rentebetingelser på lån
Du stiller sterkere i forsikringsoppgjør
Du unngår medansvar for skatter og avgifter
Du reduserer faren for forsinkelser i byggeprosjektet
Du oppnår trygghet i hele “boligkjeden”; byggesaker, låneopptak, taksering, bolighandel, reklamasjonssaker og forsikringsoppgjør


Fakta om: Tettpå
Tettpå ringer forbrukere som har sendt byggesøknad eller kjøpt eiendom i kommuner med Tettpå-avtale, for å veilede, mobilisere og dyktiggjøre dem i valget av håndverkere.  Formålet er å redusere etterspørselen etter useriøs arbeidskraft i byggenæringen.

Tettpå er et tiltak på tvers av offentlige etater, partene i arbeidslivet, byggebransjen, eiendomsmeglerbransjen, finansnæringen og forbrukernes interesseorganisasjoner. Tettpå er et av tiltakene i Regjeringens handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Les mer om Tettpå: skatteetaten.no/tettpa

Fakta om: Tettpå-kampanjen
Består av tre korte “reklamefilmer” laget av reklamebyrået Atyp! Skatteetaten, Byggmesterforbundet, EL & IT Forbundet, Nelfo og Rørentreprenørene Norge har samarbeidet om og finansiert filmene. Filmene kan ses her:

Elektriker: https://vimeo.com/user25585973/tettpaelektriker
Rørlegger: https://vimeo.com/user25585973/tettparorlegger
Snekker: https://vimeo.com/user25585973/tettpasnekker