La meg først gi min uforbeholdne støtte til det faktum at «Norge må elektrifiseres». I dag er stort sett alle enige om dette (heldigvis).
En viktig del av dette er fornybar energi. Med klimaendringer preget av mindre nedbør, og et debattklima hvor det nærmest er blitt tabu å snakke om vindkraft – handler det i dag mye om solstrøm…

Ikke misforstå. Jeg er selv en stor tilhenger av å i størst mulig grad kle takene på norske hjem og bygg med plater som kan generere kortreist og fornybar energi.

MEN, når nærmest hele elektrifiseringsdebatten handler om den begrensede tilgangen på solcelleprodukter fra Kina, har vi ikke bare sporet av i debatten. Vi har regelrett kjørt langt ut i grøfta!

Skulle vi ikke gjøre oss mindre avhengig av produkter fra Østen? Har vi allerede glemt de utfordringene vi nylig har stått i og som for mange av oss fortsatt er svært utfordrende?

Det kan jo ikke være slik at vår evne til å elektrifisere det norske samfunnet står og faller på hvor langt vi har rykket fram i «Kina-køen» for solcelle-produkter, når det er så veldig mye mer vi både kan og bør gjøre for å legge til rette for et mer bærekraftig samfunn…

Det er selvsagt ikke slik at man kun skal gjøre det ene og ikke det andre. For meg handler elektrifiseringen fremfor alt om å ha to tanker i hodet samtidig:

Ja, vi må erstatte ikke-fornybare energikilder med fornybare energikilder som sol, vind og vann.
Men kanskje enda viktigere; vi må redusere det unødvendig høye forbruket vårt – noe vi enkelt kan gjøre med produkter produsert i Norge. Produktene som løser dette finnes på lager her og nå, og Norske Elektrikere er gode på dette fra før!

Med enkel varmestyring reduserer man forbruket når man sover, er på jobb eller er på hytta i helgen, uten at det går ut over komforten eller livskvaliteten.

Ved bruk av bevegelsesfølere, slår man av lyset i aktuelle rom og arealer som ikke er i bruk.
Og med enkle grep kan man slå av utelyset i perioder, ikke minst midt på natten.

- Hver især små og kanskje ubetydelige grep, men i sum et betydelig bidrag til redusert forbruk av energi.

Hvis vi ikke reduserer det unødvendige forbruket først, ender vi bare opp med at skattebetalerne finansierer folks sløsing med energi, noe som er helt uhørt.

Som forbruker sier jeg at det er helt uakseptabelt, og absolutt noe Enova og myndighetene bør slutte med, med det samme!

Min påstand er: Vi løser ikke strømkrisen med kun å produsere litt mer energi fra solceller.
Strømkrisen løses best ved at vi alle reduserer forbruket til det vi må bruke, noe som er mye enklere og langt billigere enn å etablere solceller på alle tak. Da kan også flere, i neste omgang, få dekket en større del av sitt nødvendige forbruk med fornybar energi, noe som jeg antar er målet.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.