Aktiviteten i norsk økonomi og elektrobransjen har holdt seg høy i hele 2022 til tross for uvanlig høy inflasjon, krig i Europa, høye strømpriser, økte renter og utfordringer i internasjonal handel, men 2023 blir annerledes.

Forventer nedtur
- Vi er ved et vendepunkt, sier Harald Lid, økonomidirektør i Nelfo. Han sikter til at renteøkninger og høye byggekostnader vil ta ned etterspørselen etter nybygg betydelig dette året, og igangsettingen vil falle. Dette trekker også ned aktiviteten i elektromarkedet for bygg.

- Men siden vi har god utvikling i andre markedssegmenter unngår vår bransje en nedgang samlet sett.

De viktige ROT-markedene er stabile. Dessuten har vi forventninger om gode markeder for petroleumssektoren, samferdsel (vei og bane). Investeringer i ekom (fiber og 5G) og elektrifiseringen av samfunnet bidrar positivt.

Men nedturen blir, ifølge Prognosesenteret, kortvarig. Aktiviteten ventes å øke med 1 prosent i år, og deretter falle med 0,2 prosent neste år, før vi venter en vekst på 3,1 prosent i 2025, alt målt i faste priser. Prisjusteringer kommer på toppen av aktivitetsutviklingen. Veksten mot slutten av prognoseperioden er drevet av en rekyl for elektroarbeider i bygg. Det betinger at nedturen i nybyggaktiviteten blir kortvarig, noe som også er hovedscenariet i Prognosesenterets nyeste prognoser.

Kostnadsøkning
Utviklingen i byggekostnadene er en sentral driver for markedsutviklingen. Etter en periode med rekordhøye priser har prisene på mange innsatsvarer gått noe ned. Byggekostnadsindeksen for boligblokk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viste likevel en økning i elektroentreprenørenes kostnader på 7,2 prosent i 2022, og prisene på elektromateriell steg med hele 13,9 prosent.

- Vi oppfordrer Nelfos medlemmer om å nøye overvåke situasjonen og vurdere tiltak for å ivareta kostnadsstyring, likviditet og bemanning. Og så er det viktig å se etter nye muligheter, understreker Lid.

Her er det markedsmuligheter:
Energitilskuddsordningen for strømintensive bedrifter, som Nelfo arbeidet for å få på plass. I desember 2022 fikk 3.200 bedrifter tilsagn om 2,3 milliarder kroner til delfinansiering av energitiltak. I disse bedriftene skal det investeres minst 5 milliarder kroner i energitiltak de to neste årene. De mest populære tiltakene var solcelle-anlegg, ny belysning (LED og styring), varmepumper og energistyringssystemer.

Vi venter det vil komme flere krav og ordninger fra sentrale og lokale myndigheter som gjør det mer attraktivt å investere i bransjens løsninger. Et høyaktuelt eksempel er belysning. I 2023 skal de siste kvikksølvholdige lyskildene fases ut. Det gir en god anledning å hjelpe kundene med å vurdere om hele lysanlegget bør skiftes, og installere moderne armaturer med styringssystemer. Det vil lede til et marked på mange milliarder kroner de neste 2-5 årene.

Nelfos markedsrapport (krever pålogging).

Kilde: Nelfo