Det ble en fantastisk norsk dag under avslutningen på VM i elektrikerfaget i Salzburg i Østerrike. Fredrik Vehus Skjerve tok Norges første VM-medalje i elektrikerfaget på 11 år, og det er 2 VM siden Norge tok noen medalje sist.

Fredrik Vehus Skjerve er fra Verdal i Trøndelag og er til daglig å finne i NTE elektro.

– Vi er sprekkeferdige av stolthet over Fredrik, sier Svein Erik Svarte, administrerende direktør i NTE Elektro AS. Han kaller prestasjonen for en bragd.

Imponerte stort

Det var en strålende fornøyd norsk delegasjon under premieseremonien i Salzburg. VM i elektrikerfaget er en av de konkurransene med flest deltagere, og det var svært tett i toppen.  Shouan Yu, fra Kina tok gull, Sheng-RU Xiao fra Chinese Taipei (Taiwan) tok sølv og sveitseren Patrik Siegenthaler delte bronsen med Fredrik Vehus Skjerve.

– Det er sjelden vi tar VM-medaljer, sier en strålende fornøyd Svein Harald i bransjeorganisasjonen NELFO til World Skills Norway.

- Fredrik leverte den beste kvalifiseringen noensinne under NM, og vi ser at når vi har en deltager som har det faglige grunnlaget på plass, rett innstilling og er villig til å gjøre det treningsarbeidet som er nødvendig, er det fullt mulig å handle opp med resten av verden. Når Fredrik i tillegg har et konkurransehode, blir det resultater. En fantastisk gjennomført konkurranse rett og slett sier en fornøyd Larsen.

Det var mange brede smil i resten av det norske støtteapparatet under seremonien. Nils Karjetta er lagleder for Yrkeslandslaget og ser allerede frem mot EM i Polen neste år.

– Jeg er imponert over det Fredrik presterte her nede, og han kommer bare til å bli bedre fremover. Fredrik er allerede kvalifisert for EM og jeg er sikker på at dette var en opptur som smitter over til hele det norske miljøet!

Trener Harald Haugen var forståelig både stolt og glad etter tre krevende dager.

– Det var skikkelig jevnt. Fredrik har jobbet utrolig godt og klarte seg glimrende på alle delelementene i oppgaven. Han klarte også som en av få endringselementene som kom siste dag og som vippet mange av pinnen. Han har ro og et konkurransehode og lar seg ikke stresse. Det er gode egenskaper han fikk god betalt for.

En inspirasjon for resten av Yrkeslandslaget

– Klart det er en styrke å ha en kar som Fredrik på Yrkeslandslaget, sier daglig leder i WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad. At Fredrik er på Yrkeslandslaget, vil være en voldsom inspirasjon også for de andre utøverne frem mot neste års mesterskap. Han representerer en solid treningskultur og det er det som skal til for å få resultater. Nå ser de andre hva som kreves og kan lære av forberedelsene til Fredrik. Etter flere år med dårlige norske resultater internasjonalt, kan det sette seg tanker om at medaljer er uoppnåelig, Norske unge fagarbeidere har en bra grunnkompetanse, men skal det kjempes om medaljer kreves det perfeksjonering og omfattende trening. Så ja, dette var en vitamininnsprøytning for hele det norske Yrkeslandslaget. avslutter Valstad.

Kilde: World Skills Norway