Tidligere ville dette gapet blitt tettet med innleie gjennom bemanningsbyråene, men etter at innleieforbudet inntrådte 1. april, er den muligheten borte. Det får konsekvenser når alle boliger som er rammet av flommen skal rehabiliteres – inklusiv det elektriske anlegget.

Frank Guneriussen sier til Aftenposten at han ikke er i tvil om at arbeidet hadde gått raskere uten forbudet, nettopp ved at man da kunne ha hentet inn den midlertidige kapasitetstoppen gjennom innleie.

Han får støtte av daglig leder Ivar Hallsteinsson i Hadding Elektro i Nesbyen, som er bekymret for hvordan de skal klare å hjelpe flomrammede:

- Bare i Nesbyen er det 30-40 hus som er rammet, som skal settes i stand etter at de har tørket opp om et par måneder, sier han til avisen.  – Dette kommer på toppen av andre oppdrag vi har påtatt oss, så vi har rett og slett ikke tilstrekkelig kapasitet.

Han har stor forståelse for at de som er rammet og bor borte, vil flytte hjem fortest mulig. Men slik situasjonen er nå,  risikerer de flomrammede å måtte vente minst en måned på håndverkere på grunn av innleieforbudet. Et forbud han har svært lite godt å si om.

- Et rigid forbud

- At det går en fylkesgrense tvers gjennom et flomområde, hvor de lokale bedriftene kan leie inn ekstra arbeidskraft, mens de på den andre siden ikke kan gjøre det, viser at dette en måte å organisere arbeidslivet som ikke tar hensyn til virkeligheten der ute, sier
Høyres nestleder Henrik Asheim til Aftenposten, og mener dette viser hvor rigid innleieforbudet er.

Statssekretær Maria Schumacher Walberg i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, sier til Aftenposten at flommen og uværet har skapt ekstraordinære situasjoner, men mener at innleieregelverket i seg selv ikke påvirker hvor mange håndverkere som er tilgjengelig i arbeidsmarkedet.

- Virksomheter som nå opplever stor pågang kan øke kapasiteten ved å ansette flere, fast eller midlertidig, de kan leie inn folk fra andre produksjonsbedrifter, kjøpe tjenester av andre entrepriser, og under visse forutsetninger kan de også leie inn fra bemanningsforetak, uttaler hun.