I over 80 år har DEVI levert innovative elektriske varmeløsninger for både innendørs og utendørs bruk, og er blitt en global markedsleder innen elektrisk golvvarme og den største europeiske produsenten av elektriske varmesystemer. Torkehagen legger ikke skjul på at de håper og tror at miljødeklareringene skal gi dem ytterligere salgsfortrinn i året vi snart går inn i, og har mål om å kapre ytterligere markedsandeler i Norge.

- Dersom vi skal være i nærheten av å nå våre ambisiøse klimamål i dette landet, må vi også begynne å vise at vi mener alvor. Derfor er det gledelig at klima og miljø fra og med nyttår skal vektes minst 30 % i offentlige anskaffelser. Ved å inkludere EPD-er som en del av beslutningsgrunnlaget, kan fagfolk og forbrukere velge produkter som er i tråd med miljømålene som er satt.

Ting tar tid

Selv om det har vært snakket om klimatiltak innen byggebransjen i mange år, har det tatt tid å gjøre om teori til handling. Nå begynner det imidlertid å lee seg på alle nivåer, og etterspørselen øker suksessivt, kan han fortelle.

- Da vi snakket med grossistene for et par å siden, var det kun på ledernivå at EPD var et kjent begrep. Lenger ned i organisasjonene var det knapt noen som hadde hørt om det. I forhandlingene med grossistene i fjor, var miljødokumentasjon og EPD-er en naturlig del samtalene, mens holdningen nå er at alle leverandører er nødt til å ha PDF-er - eller i hvert fall må ha en plan - for å få det om man skal være aktuell.

- I tillegg har nå også installatører innsett at de store byggherrene snart vil sette miljødeklarerte produkter som et krav. Skal de bli aktuelle med underleveranser, er de nødt til å velge produkter med EPD-er. Da skal de vite at vi allerede har tingene på stell.

- Frykter du at fortsatt mange likevel vil velge billigste pris framfor de mest klimavennlige produktene?

- Det er ingen hemmelighet at pris i altfor stor grad trumfet miljøhensyn i valgene av produkter og tjenester i byggebransjen. Med disse kravene vil det forhåpentligvis skje en endring både hos de offentlige og private utbyggerne, og at det skal bli vanskeligere å sette til side klimaperspektivet og overse de som har EPD-er.

- Men det vil nok gi full uttelling først når også forbrukeren setter klimakrav til bygget. Da kan ikke noen lenger skjule seg bak tomt prat og grønnvasking. Det vil sikkert fortsatt ta tid før vi er der, men nå har bransjen i hvert fall staket kursen - og det er ingen vei tilbake.

Per i dag kommer 85% av DEVIs varmekabler og varmematter med EPD-er. Årsaken til etterslepet, er at det er tidkrevende å innhente all informasjon.

- Målet er helt klart å ha miljødeklarering på alle produkter om kort tid. Og det er nå systematisert at alle nye produkter lager EPD-er direkte. Eksempelvis kommer vår nyeste termostat med EPD.

Har brukt tiden godt

Salgssjefen legger ikke skjul på at også de har merket mindre byggeaktivitet og at markedet er avventende denne dyrtiden. Uten at de har blitt handlingslammet av den grunn.

- Mange har sittet rolig i båten og ventet på at markedet skal løsne. Vi har derimot tenkt motsatt ved at vi har brukt tiden på å være ekstra synlige. Vi skal være der selv om det er vanskelige tider og bevise at vi er en god samarbeidspartner. Vi skal tørre å stå idet, men selvfølgelig tilpasse oss.

EFO-tallene viser at DEVI gjorde et bykst oppover i markedsandeler mellom 2022 og 2023, som er fasiten på at de har gjort mye riktig og at de har opprettholdt servicenivået og er nær kundene.

- Spesielt våre roadshow rundt i landet for å promotere DEVI-produktene har vært en ubetinget suksess. Vårt fokus framover vil fortsatt ligge på å kapre nye kunder.

Rendyrker DEVI-varemerket

DEVI-varemerket eies av Danfoss, men selskapet vil etter nyttår i større grad stå på egne bein, forteller han.

- Ja, vi kommer nå til å rendyrke DEVI-brandet, og vi skal framover rapportere og ta egne beslutninger samtidig som vi bygge videre på musklene til Danfoss og er medlemmer av Danfoss Climate Solutions familien. Det gir raskere beslutningsveier og gjør oss mer innovative og kan drive «butikken» enda mer i tråd med hva markedet etterspør. Vi skal være til stede for installatørene og gjøre hverdagen enklere for dem, fordi vi leverer topp kvalitet, har lange garantier, god support og ikke minst; vi har miljødeklarasjonene på plass.

- Samtidig er det en stor trygghet både for kundene og ansatte at vi har et stort klimafokusert konsern i ryggen, og som bidro til fortgang i EPD-arbeidet, legger han til.