PlugPay ble etablert i 2019, har sitt utspring fra IKT Elektro og tilbyr ladeanlegg og ladeadministrasjon for borettslag, sameier og bedrifter.

Selskapet var først ute med VIPPS-integrasjoner mot elbillading, og de var først med å sørge for rettferdig lading i borettslag og sameier gjennom sine betalingsløsninger. Nå lanserer de altså enda en nyhet som vil bidra til å sette premissene for lademarkedet, forteller Backe. 

Stor bekymring for kunder og partnere

Easee var markedsleder på det private norske markedet inntil det svenske Elsäkerhetsverket slo alarm i juni og ila ladeselskapet salgsforbud for flere av sine ladebokser i Sverige. Flere land fulgte etter, og Easee risikerer salgsforbud av de aktuelle laderne i hele EU. Det gjorde at omsetningen falt drastisk og har resultert i masseoppsigelser i selskapet.

Mange bofelleskap hadde allerede investert i infrastruktur og ladeanlegg fra Easee, med planlagt påkobling av nye ladebokser etter hvert som beboere byttet til elbiler.  Easees problemer har imidlertid ført til mange bekymrede styreledere, og at planlagte utvidelser ble satt på is. Den største frykten er at et salgsforbud vil bety at hele ladeinfrastrukturen må byttes.

Markedet er usikre og elbilsalget blir påvirket av Easee-situasjonen. - PlugPay går igjen foran og setter en ny standard i bransjen, slik at det grønne skiftet kan fortsette i godt tempo, sier Henning Backe.
Markedet er usikre og elbilsalget blir påvirket av Easee-situasjonen. - PlugPay går igjen foran og setter en ny standard i bransjen, slik at det grønne skiftet kan fortsette i godt tempo, sier daglig leder Henning Backe.

Fikk høyeste prioritet

- Vi hadde allerede startet på å utvikle en løsning som skulle gjøre det mulig å kople på ladebokser fra ulike produsenter på samme infrastruktur, etter sterke ønsker blant annet fra Elbilforeningen om en standardisering. Men det var etter alle bekymringstelefonene vi fikk fra kunder og partnere (elektrikere) etter Easee-problemene at vi satte fortgang i å prosessen, forteller Backe.

- Mange fryktet de måtte kassere hele den valgte løsningen, som jo er veldig uheldig både for miljøet og økonomien. Da er det bedre å bygge videre med noe som er tryggere og ikke avhengig av én produsent.

Nå er den løsningen testet og satt i drift i et anlegg, og er klar for å rulles ut i stor skala.

- Det har vært mye prøving og feiling underveis, som det alltid er med innovasjon, samt at det har lagt beslag på en god del ressurser. Desto mer gledelig er det at vi er kommet i mål.

Løsningen er testet i ladestasjoner fra den svenske produsenten Charge Amps, og fungerer med alle OCPP-ladere.

- Med PlugPay som operatør, kan boligselskapene utvide anlegget med ladestasjoner fra de aller fleste produsenter uten å bekymre seg for laststyring, support og betalingssystem. Vår løsning vil bidra til at overgangen til elbil ikke stopper opp i sameier og borettslag. Vi er fortsatt bare 30-40 prosent utbygd med private ladeanlegg i dette landet, minner han om.

Brukerstyrt utvikling

Backe påpeker at denne prosessen er helt i tråd med selskapets konsept om brukerstyrt utvikling.

- Ja, vi utvikler løsninger i forhold til de behovene vi får tilbakemeldinger om fra sluttbruker og partnere- det vil si elektrikerne. Vår misjon er å gjøre hverdagen enklere for våre kunder ved å være en ledende teknologileverandør innen ladestruktur og lett tilgjengelig.

- Forhåpentligvis vil denne nyheten føre til at også andre operatører ser muligheter, som bidrar til at mange får glede av teknologien!