Lund besatte en av programpostene under Elonordagene på Thon Congress Gardermoen, og ga de over 300 frammøtte et blikk i krystallkula på hva som venter bransjen. Han kunne varsle om gode og mindre gode nyheter.

De mindre gode først:

* Svak krone gir høyere renter lenger enn tidligere forventet

* Høy inflasjon

* Mange husholdninger tåler ikke så høye renter så lenge

* Økte byggekostnader

* Bremsen er fortsatt på for boligbygging

Lund kunne fortelle at kjøpekraften til forbrukerne har stått på stedet hvil de siste fire årene. Selv om lønningene har steget, er merinntektene blitt spist opp av inflasjonen.

- I den samme tidsperioden, har materialprisene for bygg økt 50 prosent. Elektrodelen har «bare» økt 33 prosent, mens VVS til sammenligning har hatt en prisvekst på hele 66 prosent. Samtidig har høye renter holdt kjøpekraften nede. Dette har rammet boligbyggemarkedet drastisk, som igjen rammer de tekniske fagene.

Selv om det ventes at boligbyggingen skal opp i 2026, vil det bli et gap som ikke vil bli tatt igjen. Det tærer på boligutviklere, og konkurransen vil øke ytterligere innen bygg og anlegg.

De hyggelige nyhetene:

Etter å ha dratt salen gjennom dystre spådommer, kunne han glede med at det finnes mange lys i tunnelen:

* Økonomien sett under ett klarer seg bra

* Presset i arbeidsmarkedet avtar samtidig som at ledigheten er lav

* Husholdninger får ganske sikkert reallønnsvekst, de fleste får mer å rutte med

* Bruktboligmarkedet går overraskende godt, mange pusser opp

* Mye energirenoveringer i eksisterende bygg

* Flyktningstrømmen gir gradvis vekst i boligetterspørselen, økt behov for nye boliger

* Byggeaktivitetene ventes å ta seg opp i 2025

- Det kommer stedige nye krav til bærekraftige boliger, som tvinger gjennom tiltak. I tillegg setter leietakere stadig sterkere krav til inneklima og energieffektive lokaler. 64 prosent av de spurte eiendomsselskapene sier at de vil renovere byggene de neste årene, som gir en bra vekst i ROT-markedet. Det er verdt å merke seg.

-  Vi ser også at elektrobransjen klarer seg bedre enn mange andre bransjer – spesielt de som tilbyr tjenester innen EKOM. Derfor er jeg forsiktig optimistisk på deres vegne!