El-takstmann Leere, som blant annet jobber som el-takstmann, gikk nylig ut i elektro247.no, og mente at mange branner kunne vært unngått med bedre kontroll. 

Leere, som også brukes som sakkyndig i rettssaker, var krystallklar på at bransjen må bli bedre med etterkontroll. 

- Det er dessverre stor variasjon i det som leveres av elektrikere med den samme formelle utdannelsen. Noen er veldig dyktige, har gode rutiner og oppdaterer seg selv og kolleger – men det er for mange som ikke bryr seg; bruker lærlinger over en lav sko uten å følge opp hva faktisk lærlingene gjør. Mange branner og branntilløp jeg har sett er utført av lærlinger – og ingen oppfølging av arbeidet i form av kvalitetssikring, uttalte Leere til elektro247.no.

Direktør for teknisk seksjon hos Nelfo, Jon-Steinar S. Hanstad, har lest utspillene fra Leere. 
- Vi jobber systematisk med våre medlemsbedrifter, og har de siste årene gjennomført flere kurs i el-kontroll innenfor NEK 405-1, 405-2 og 405-3. Her har vi hatt rundt 170 deltakere på hvert av kursene, og vi fremmer el-kontroll i samtlige av våre kanaler, for å bedre el-sikkerheten og få ned antall farlige feil i anlegg, sier Hanstad til elektro247.no. 

Han fortsetter:
- Min erfaring er at bransjen som helhet er faglig oppdatert og gjør en fagmessig god jobb. Bedriftene er strengt regulert av myndighetene, og er hele tiden under oppsikt. Internkontrollen gjennomgås, reel utøvelse av faglig ledelse undersøkes og det tas stikkprøver. Men, jeg ønsker at myndighetene skal bli mer opptatt av brannstatistikk og feilstatistikk, da det er vanskelig å få ut kvalitativt gode takk. Vi kan ikke styre etter uttalelser fra enkeltpersoner. Her må det jobbes mye mer fra myndighetenes side.