For å lage en mest mulig «død» kabel som holder seg rolig, er jordlederen nå laget av løse og tynne, glødete kobbertråder, pluss at en del andre detaljer er justert for å lage en kabel som har de egenskapene brukerne forventer av en moderne varmekabel.

Etter omfattende tester i laboratorier var TQXP varmekabelen omsider klar for markedet – nesten.

Men fabrikksjef hos Nexans på Langhus, Torbjørn Blomsnes, mener det finnes én test som er nesten like viktig som alle de andre til sammen. 

– At vi oppfyller alle tekniske krav og forskrifter, er nærmest en selvfølge. Men hvis det å installere varmekabelen føles kronglete for montørene, har vi et problem, sier han.

Dermed var det bare å rydde fabrikkgulvet, og invitere en gjeng erfarne montører av varmekabler på leggetest. Her skulle de to kablene møtes til holmgang, for å se om utfordreren var en så bra etterfølger som man håpet og trodde.

En lettere og mer miljøvennlig kabel

– Det er ikke tvil om at mennesker er vanedyr. Det gjelder også elektrikere og leverandørene deres, mener Blomsnes.

Allikevel ønsket man å være i forkant av endringene som kommer fra myndighetene i EU og Norge om å fase ut tungmetaller som bly. 

I tillegg ble det lagt inn et par andre forbedringer i form av nye, glødede kobbertråder som jordledning og integrerte skjøter slik at kabelen har en sømløs og jevn ytre kappe. Endestykket er også totalforseglet, og helt vanntett.

TQXP kan legges i støpte gulv (både tradisjonelle og lavtbyggende), i trebjelkelag, snøsmelteanlegg, jordoppvarming og frostsikring av for eksempel avløp. De kan også monteres på armeringsjern.

– Nå føler vi oss enda tryggere på at kvalitetsbevisste elektrikerne vil velge den velkjente blå varmekabelen, sier Blomsnes som lover at Nexans vil fortsette å gjøre gode produkter enda bedre.

– Det er jo det vi lever av, og konkurrentene er også dyktige. Så vi må bare være enda dyktigere.