Bedriftens satsing på lærlinger, har ikke gått upåaktet hen. I 2014 ble Krøderen Elektro kåret til «Årets lærlingbedrift» i Norge og til «Årets lærebedrift» i Buskerud i 2017. Uten at de har tatt foten av på gasspedalen av den grunn. Tvert i mot. I høst tok de inn hele 21 nye lærlinger, som er ny rekord.

Krøderen Elektro startet å satse bevisst på lærlinger da Vegard Jelstad ble ansatt som daglig leder for 11 år siden. – Siden den gangen har mange flere i bransjen gjort det samme, men vi er fortsatt et hestehode foran de fleste, sier han. Foto: Krøderen Elektro.
Krøderen Elektro startet å satse bevisst på lærlinger da Vegard Jelstad ble ansatt som daglig leder for 11 år siden. Foto: Krøderen Elektro.

161 lærlinger på 11 år

- Sist rekord var på 18, og totalt de siste 11 årene har vi tatt inn 161 lærlinger. De fleste blir det gode elektrikere av. Vår innstilling er at lærlingene er like viktige som alle ansatte, sier Jelstad.

Allerede første dagen får de nye lærlingene utlevert verktøy og får innføring i bedriftens rutiner – og er klare for å bidra.  I tillegg samler de alle lærlingene en dag i året og kurser dem eksempelvis i ulike temaer som er nyttig når de nå skal starte voksenlivet.  Det kan eksempelvis være økonomiske temaer, hvordan komme seg inn på boligmarkedet etc.

- Her skal alle bli sett og ivaretatt, da alle lærlingene er framtidens fagarbeidere. Alle skal glede seg til å gå på jobben, og er det noe som skaper usikkerhet eller misnøye, rydder vi det av veien umiddelbart. I sum har det gjort oss til en svært attraktiv lærebedrift. En av de aller beste!

Snart 200 ansatte

Krøderen Elektro ble etablert i 1986, og har vokst fra en liten bedrift til en større entreprenør med avdelinger i Modum, Krøderen, Sigdal, Kongsberg, Ringerike og Hallingdal. I juli i fjor ble de en del av elektrokonsernet Konstel, og har ambisjoner om fortsatt vekst - selv om vi befinner oss i en tid med stadig økende renter og økonomisk usikkerhet som har satt mange byggeprosjekter på vent.

- Når hyttemarkedet og antall nybygg stuper, må vi snu oss dit markedet er. Nå er det belysning innen næring, industri og hoteller det går mye på, i tillegg til at etterspørselen på solcelleanlegg og sjekk av elanlegg har tatt av i år. Også rehabiliteringsoppdrag holder seg bra.

Bedriften nærmer seg 200 ansatte, og er i stadig vekst. En vekst som primært skal hentes gjennom egne lærlinger.

- Vi leter etter de beste, og følger nøye med når ungdommene er på utplassering hos oss. Har de det vi er ute etter, er vi raskt til å ansette dem for at de ikke skal glippe for oss. Av de 21 nye i årets kull, skrev vi kontrakt med 14 på direkten. Vi er også bevisst på at lærlingene har tilhørighet innen vårt nedslagsfelt. Vi tar ikke inn en som er bosatt i Oslo, men vil ta læretiden hos oss. Geografi er viktig for oss, for at vi skal kunne beholde dem her.

- Hva er det viktigste egenskapene en fersk lærlingskandidat kan ha?

- Det er engasjement! At han eller hun viser at de er interessert og vil noe.

- Hva med jenter?

- Vi har tre jenter som er ute og skrur, hvorav to av dem er lærlinger. Vi vil gjerne ha flere jenter, og tar inn de som søker. Men dessverre er det lenge mellom hver gang.

Lang fartstid i bransjen

At Jelstad havnet nettopp i elektrobransjen, er ingen tilfeldighet, forteller han.

- Da søskenbarnet mitt begynte som elektrikerlærling fikk jeg også lyst til å satse på det, forteller Jelstad.

Etter to år på elektrolinja ved henholdsvis Rosthaug - og Åssiden vgs. var han klar for yrkeslivet. Han jobbet blant annet i over 16 år hos Olav Helge Ask AS (nå Ask Elektro), innen han tok over daglig leder-rollen hos Krøderen Elektro i august 2012.

 Derfra har det vært en sammenhengende suksesshistorie for bedriften, hvor god vekst og god lønnsomhet har gått hånd i hånd. I fjor nådde omsetningen 231 millioner, med drøye 22 millioner som årsresultat.