Johansen er prøveadministrator for elektroinstallatørprøven, og har flere tiårs erfaring fra elektrobransjen. 
- Det er mange myter om denne prøven – men det jeg kan si er at det er skrikende mangel på installatører. Ukentlig mottar vi telefoner fra firmaer som lurer på om vi har lister med personer som har bestått prøven, sier Johansen. 

 

DSB følger med

Under Eliaden første uken i juni, holdt Johansen og kollega Bjørnar Brattbakk et innlegg om elektroinstallatørprøven. Det er DSB som har forskriftsmyndighet, er oppdragsgiver og kontrollerende funksjon ved prøven – mens Energi Norge er delegert myndighet til gjennomføring og sensurering av prøven. 
- Vi blir hele tiden kikket i kortene av DSB, understreker Johansen, som legger til at det ligger et stort apparat bak prøven, som etter bestått eksamen gjør deg til faglig ansvarlig.

Det stilles flere krav til dem som skal avlegge prøven: Relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Og minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning. 
Elektroinstallatørprøven gjennomføres to ganger årlig; i mars og oktober – og et sted mellom 250-300 går årlig opp til eksamen. 

 

Skriftlig sekstimers eksamen

For å kunne gå opp til elektroinstallatørprøven må du først gjennomgå en skriftlig to-timers kvalifiserende prøve, denne gjøres digitalt. Ifølge Johansen er mange av spørsmålene her Vg2- og Vg3-mat. 
Det krever minst 75 prosent bestått på den kvalifiserende prøven, og du har fem forsøk.

- Vi gjennomgår attestene på alle som søker om å ta prøven. Vi har oppdaget at mange som søker har praksis som montør. Og mange som stryker svarer også som en montør, sier Johansen. 
Hovedeksamen gjennomføres skriftlig over seks timer ved din lokale prøvenemd.  
- Formålet med elektroinstallatørprøven er at det skal være en skriftlig prøve som bekrefter tilstrekkelig elsikkerhetskompetanse. Personen som består eksamen skal ha det faglige ansvaret for bygging og vedlikehold av andres elektriske anlegg, sier Johansen.

Ifølge prøveadministratoren viser prøveresultatet fra mars-eksamen 69 prosent stryk. Det er høye tall. Og grunn til bekymring. 
- Vi pleier å ligge på pluss-minus 50 prosent, noe som også er et høyt tall. I fjor høst var vi nede på 31 prosent, sier Johansen til elektro247.no. 

 

Viktig å involvere faglig ansvarlig

- Hva tror du er årsaken til at så mange stryker, Johansen?
- Jeg har gjort noen undersøkelser, og jobber fortsatt med å innhente tall og statistikk – men kan ikke gi noe godt svar på dette ennå. På den siste gjennomførte eksamen var det en oppgave om høyspenning hvor veldig mange bommet med forskriften. Jeg kan ikke få sagt det nok ganger: Du må forberede deg godt! Dette er ikke en teknisk prøve, det handler om el-sikkerhet.


I et elektrikerfirma er ofte daglig leder og faglig ansvarlig sammen person.

 
- Faglig leder har en svært viktig rolle i bedriften; han skal levere el-sikre varer, sørge for at personalet jobber sikkert og holde seg oppdatert på lover, forskrifter og normer. Men det er daglig leder som har det overordnede ansvaret. Mitt tips: Involver faglig ansvarlig i det daglige arbeidet, det vil bedriften få igjen for, avslutter Thor Egil Johansen.