- Vi har sett det komme, men klarer uansett ikke å stoppe denne dreiningen i privatmarkedet. Påslaget og fortjenesten på materiell har bidratt til å holde timeprisen nede. Når den muligheten er borte, må vi i større grad ta oss betalt for kunnskapen vår, sier han til Elektro24-7.
Popperud er installatør og en av eierne i Forenede Montører AS på Kongsberg, et selskap med 80 ansatte som tilbyr alt av elektrikertjenester til private -, offentlige - og profesjonelle utbyggere. Han er også styreleder i El-fagenes Opplæringskontor Buskerud (ELFOB) og styreleder i Nelfo Buskerud.
Han innrømmer gjerne at han ikke er begeistret for utviklingen, men er samtidig tydelig på at de ikke kan si konsekvent nei til slike henvendelser.
- Det viktigste, er at vi får en dialog med kunden og forteller at garantien på produktene da blir en sak mellom kunden og butikken hvor han har handlet utstyret, mens vi kun har ansvaret for at det blir montert korrekt. Så ser vi at de handles mye rart, og vi må være en god rådgiver og fortelle at dette innebærer en risiko. Jeg har opplevd tilfeller hvor kunden har levert tilbake utstyret i butikken og heller kjøpt utstyret hos oss. Nettopp på grunn av den tryggheten det gir. De fleste har forståelse for våre argumenter og ønsker et sikkert el-anlegg.
- Og som sagt; handler ikke kunden gjennom oss, må vi ta det igjen på timesprisen.
Unngikk permitteringer
Forenede Montører AS har, i likhet med mange i bransjen, vært gjennom et par krevende år med strenge restriksjoner.
Da koronapandemien stengte ned landet i mars 2020, hadde de akkurat avsluttet flere store prosjekter, og ikke landet nye. Og med en del kunder som kun leverer til oljebransjen, ble bedriften også påvirket negativt av oljebremsen. Likevel sto de av stormen uten å måtte permittere ansatte, blant annet ved å leie 10-15 prosent av arbeidsstokken til andre Nelfo-medlemmer som hadde behov for arbeidskraft.
I tillegg bidro rammeavtalene med eiendomsforvaltere, næringskunder og Kongsberg kommune til å kunne sysselsette de øvrige ansatte.
I fjor begynte prosjektmarkedet å ta seg opp igjen, og så langt i år har det vært mer enn nok å gjøre – selv om det fortsatt er et stykke igjen til omsetningen innen koronaen lammet landet. Trolig er den situasjonen vi opplever nå den nye normalen.
Må være på tå hev
Popperud understreker at de hele tiden er nødt til å være framoverlent og i forkant av behovene i et marked som er i endring.
- Vi ser at det er en del usikkerhet og at prosjekter blir satt på vent, samt at private er litt mer forsiktige med å investere i boligen.
Han trekker igjen fram fagkompetanse som et nøkkelord i tiden framover.
- Vi satser på stor bredde av kompetanse i eget hus, slik at vi både kan påta oss de små jobbene og være totalleverandør i større prosjekter.
Tjenestespekteret omfatter komplette sterkstrøminstallasjoner i nybygg, smarthusløsninger, elkontroller, oppgradering av sikringsskap til jordfeilautomater, montering av elbilladere både for private og borettslag, alarmer i hus og hytter, kommunikasjon og telesystemer, energiøkonomisering, prosjektering og tegning, service og vedlikehold osv – med dedikerte ansatte på ulike områder.
- I tillegg til å kunne påta oss det aller meste i faget, må vi være gode og troverdige rådgivere overfor kundene. Ved å gi dem en god totalopplevelse, er det store sjanser for at de velger oss også neste gang de har behov for elektrikertjenester. Det er nok viktigere enn noen gang når det nå er flere aktører som kjemper om de samme oppdragene.
Et hav av smarthusprodukter
Selv om det er en forsiktighet i markedet, mener han energiprisene vi opplever for tiden vil påvirke flere til å velge styringssystemer og smarthus i tiden framover. Her er de godt forberedt, med sertifiserte programmerere med lang erfaring og de kan leverer alt fra komplekse KNX-anlegg til enklere systemer.
Popperud opplever imidlertid at det er en utfordring at det er så mange ulike leverandører som pusher smarthusløsninger ut i markedet, som kan være vanskelig å holde seg oppdatert på.
- Ja det er jo et «hav» av produkter der ute, og langt fra alle er like smarte og snakker sammen. Det bidrar til å gjøre det uoversiktlig for både forbruker og installatørene. Det er veldig vanskelig, ja nærmest umulig, for elektrikeren å kunne alt. Samtidig forventes det at elektrikeren skal være en guru på området. Også her opplever vi at kunden har shoppet produkter selv på nettet, og kontakter oss for å sette dem opp.
- Det er viktig at de unge elektrikerne tilegner seg kunnskap og blir gode på noen områder, så må de klare å si nei når det er ting som er utenfor deres kompetanse. Og de må skille på hva de selv bruker hjemme og hva som egner seg for eksempel i en produksjonsbedrift. Det er ingen krise om ikke alt fungerer hjemme, men hos en bedriftskunde må løsningen være sikker og stabil.
- Men samtidig som vi trolig må spesialisere oss på noen områder, må vi henge med på den utviklingen som skjer. Vi kan ikke bare kople doble stikk med jord. Vi må tilby det kunden etterspør og kunne gi gode råd. Således ser vi en dreining på elektrikeryrket, at man nå ikke bare er elektriker fra klokka 07.00-15.00, men må være genuint interessert i - og opptatt av faget 24-7.
Mange solcelleanlegg på vent
Også solcelleanlegg er blitt svært etterspurt de siste to årene, i takt med at tilbakebetalingstiden nærmest er blitt halvert med galopperende strømpriser og muligheter for støtte fra Enova. Leveringsutfordringer har imidlertid ført til at mange anlegg står på vent, sier han.
- Vi «spruter ut» tilbud hvert eneste dag, og bestillinger renner inn. Dessverre får vi ikke tak i tilstrekkelig utstyr. Før ferien slet vi med å få tak i invertere, etter ferien har det vært monteringsmaterialer. Vi kan ikke levere anlegg som ikke er komplette, og har mange bestillinger på venteliste. Også på dette området er vi opptatt av at vi har ansatte med høy kompetanse, inkludert sikkerhetsmessig rundt stillasbygging og annet hms-arbeid. Vi går aldri på akkord med sikkerheten.
Stort marked innen lysarmaturer
Popperud ser også et kommende, stort marked i utfasing av miljøfarlige og lite energieffektive lyskilder i tråd med RoHS direktivet. Lysrør fases ut av produksjon i løpet av neste år og erstattes i hovedsak av LED lyskilder. Dette skal vi ta vår del av markedet av.
- Det gir samtidig muligheter for å montere styringsløsninger, som gir en helt annen energibesparelse enn å kun bytte til LED-lys. Vi har kjørt prosjekter på en fabrikk hvor vi byttet 400W natriumlamper med nye LED-armaturer med styring, og oppnådde over 80 prosent mindre energiforbruk. Det gir store markedsmuligheter.
Må satse på kompetanse
Som styreleder både i ELFOB og i Nelfo Buskerud, er det slett ikke overraskende at Popperud er opptatt av utdanning og lærlinger. Det ser han ikke på som bare et av de største konkurransefortrinnene i årene framover, men også en nødvendighet for å overleve.
Selv har Forenede Montører AS på Kongsberg 15 lærlinger for tiden, og rekrutterer i snitt 4-5 nye lærlinger hvert år. Årlig ansettes mange fra egne lærlinger.
- Vi satser på å lære opp unge som er nye i faget framfor å rekruttere ansatte fra andre bedrifter. Da kan vi forme dem i vår ånd, og vår klare erfaring er at de er langt mer lojale til bedriften enn de som søker seg hit på grunn av at de får bedre betingelser enn der de er. Sannsynligheten for at disse før eller senere vil forsvinne videre, er stor.
- Konkurransedyktig og god lønn er selvsagt viktig, men vi er også opptatt av å bygge en god bedriftskultur og sørge for at de ansatte har det bra. At de føler en stabilitet og trygghet hos oss. I tillegg har vi muligheter til å tilby de som ønsker det større ansvar og flere utfordringer i hverdagen i og med at vi jobber innenfor et så bredt spekter. Mens de som ønsker å jobbe med det de er trygge og gode på, får selvsagt lov til det. Det er vår måte å holde på de ansatte, og som vi har lyktes godt med.
Ta samfunnsansvar
Gjennom ELFOB og Nelfo, jobber han også for at bransjen som helhet skal utvikles i sunne rammer.
- Forutsigbarhet er viktig, blant annet gjennom at offentlige anskaffelser blir håndtert på en ordentlig måte, at bedriftene er seriøse og tar inn lærlinger i stedet for å «stjele» ansatte fra hverandre. Jeg ønsker at alle skal se sitt samfunnsansvar ved å konkurrere der de skal konkurrere på sunne og like vilkår. Og at ansatte skal tjene det de har krav på.
- Dessverre vil det alltid være «cowboyer» også i vår bransje, så lenge noen ser muligheter til å tjene penger. Derfor er det viktig med et lovverk som gjør det vanskelig for disse å få fotfeste!