Allerede om fire uker åpner den første såkalte kundekvalifiseringsfabrikken på kaia i Mo i Rana.Målet er til slutt å åpne en såkalt gigafabrikk som har fått navnet Giga Arctic. Planen var at den skulle stå ferdig i 2024/2025. Nå kan den bli utsatt, melder statskanalen.

Årsaken skal være at de også er i gang med å bygge en gigafabrikk i USA. Satsingen er drevet av Biden-administrasjonens såkalte «Inflation Reduction Act», hvor det skal brukes nærmere 3.700 milliarder kroner på å subsidiere grønn industriutvikling i USA.

Store skattefordeler 

Den inkluderer blant annet skattefordeler for amerikanskproduserte elbiler og batterier, noe som har ført til misnøye hos europeiske produsenter.

Utfordringen er at tilsvarende ordninger ikke eksisterer i Europa og Norge i dag. Og dermed er det mer lønnsomt for selskap som Freyr å investere i USA.Samtidig er de avhengig av mye ekstern kapital for å realisere planene sine. Og investorene krever at pengene brukes der det er best avkastning.

– Det er stor interesse for det grønne skiftet generelt i kapitalmarkedet. Men investorer ønsker høyest mulig avkastning på kapital, sier Freyrs administrerende direktør Tom Jensen i Freyr til NRK.

Nå tar selskapet sikte på å starte batteriproduksjonen i Giga America i 2025. Dermed kan  det storskala batterieventyret i Nordland bli utsatt.

For tidlig å si 

– Nå er det på ingen måte vedtatt at det blir en tidsforskyvning i dette ennå, og vi har ikke vært eksplisitt på det. En utsettelse kan være en konsekvens av dette, men det er for tidlig å si.

Samtidig har han tro på at det kan komme en respons fra EU og Norge.

– Vi har allerede puttet milliarder av kroner inn i batterisatsing i Norge og Mo i Rana, og vi kommer til å fortsette å investere i det. Men fremrykningstakten kommer til å bli bestemt av responsen som kommer fra EU, så det er egentlig situasjonen slik den er akkurat nå, sier han til NRK.