Det lokale eltilsyn (DLE) er en tilsynsenhet som jobber for å forhindre og redusere skader og ulykker forårsaket av elektrisitet. Vanligvis gjennomføres det tilsyn i privatboliger hvert 20ende år. DLE-ingeniør i Linja AS Lasse Sunde forteller at grunntanken bak konseptet Elsikkerhetsdagen er at kunden selv skal være med å ta et aktivt ansvar for el. installasjonen sin, og bli bevisst på ansvaret sitt. Vi har derfor laget en digital egenkontroll som sendes ut via SMS/e-post, 15 oktober hvert år. Denne egenkontrollen gjør at nettkundene enkelt kan kontrollere viktige punkter i det elektriske anlegget i sin egen bolig

Nylig deltok over 30 000 husstander i Norge på Elsikkerhetsdagen og sørget for at hjemmene er blitt enda tryggere. Ett av kontrollpunktene husstandene skulle sjekke, var varmtvannsbereder og vaskemaskinens støpsel og kontakter for varmgang. Varmgang er misfarging/brennmerke som oppstår på grunn av kontaktsvikt og dårlige forbindelser. Det er et faretegn som kan føre til brann, før eller senere.

Hos 500 husstander i Linja AS sitt konsesjonsområde ble det funnet tegn til varmgang.

– Med andre ord har det blitt avverget 500 mulige branntilløp på Elsikkerhetsdagen, opplyser Sunde, og det bare i form av varmgang.

Den digitale egenkontrollen avdekker ikke kun feil og mangler, men gir i tillegg gode tips og råd for å bedre elsikkerheten i hjemmet.

Mørenett var først ute med å arrangere Elsikkerhetsdagen i 2021 – dette ble en suksess, noe som har flere og flere nettselskaper har ønsket å delta, og fra 2024 blir Elsikkerhetsdagen en del av den årlige instruksen til DSB.

I tillegg til å bidra til tryggere hjem, bygger også elsikkerhetsdagen renomméet ikke bare til DLE-bransjen, men også til nettselskapene. Skal DLE lykkes med samfunnsoppdraget sitt er det essensielt å tenke nytt og utradisjonelt for å oppnå mest mulig elsikkerhet for hver krone som brukes på tilsynsarbeidet i Norge.

Linja AS trakk ut en som tok ansvar for egen elsikkerhet og gjennomføre en egenkontroll på Elsikkerhetsdagen - i år ble det Linda Bruvik fra Florø som vant et hotellopphold på Loen Alexandra.