Hun kommer sist fra Statkraft, hvor hun siden 2021 har jobbet med å tilrettelegge for industriutvikling i Norge. Før det var hun ansatt i Schneider Electric, hvor hun jobbet både i Norge og i Sverige. 

Nå er Medina tilbake i Schneider Electric i Norge, som strategileder for Norden og Baltikum. I sin nye rolle vil hun blant annet holde det nordiske overblikket over det komplekse energilandskapet vi står midt oppi. 

– Hele energisystemet endrer seg, måten vi bruker, lagrer og forvalter energi på endres. Kjerneforretningen til Schneider Electric er energieffektivisering og optimalisering av energibruk, noe som skjer gjennom digitalisering. Derfor er Schneider et utrolig spennende sted å være akkurat nå, sier Medina.

Megatrender
De siste årene har Schneider Electric fått anerkjennelse for bærekraftsarbeidet sitt. Det globale konsernet ble i 2021 kåret til verdens mest bærekraftige selskap av det canadiske Corporate Knights og ligger i 2024 nummer syv på listen Global 100.

Med EUs nye energieffektiviseringsdirektiv på trappene, tror Medina mye vil skje i årene foran oss.

– De virkelig store temaene i dag er datagenerering, det grønne skifte og elektrifisering. Samtidig er det store endringer i hvordan vi bruker, lagrer og forvalter energi. Alt handler om energi, sier Medina og legger til:

– Utviklingen er bra for Schneider, men først og fremst for miljøet.

Nordiske utfordringer og muligheter
Hun peker på at den nordiske regionen i seg selv har en unik energimiks. Og det er nettopp derfor stillingen hennes er opprettet: For å holde overblikk over det komplekse nordiske energilandskapet. 

– Norge har en høy fornybarandel, med 98 prosent vannkraft, og et overskudd på grønn energi. I Finland og Sverige har mye kjernekraft, mens Danmark har vindkraft som viktigste energikilde. Utfordringene er ulike, men vi tror på at det lønner seg for alle å skape gode samspill her, sier Medina.  

Omringet av energi
Medina er utdannet som sivilingeniør innen industriell økonomi fra Mälardalens Universitetet i Västerås, med fokus på energi, miljø og industri. Hun tror ikke energiinteressen kom tilfeldig. 

– Västerås er en veldig industritung by, med store aktører innen energiproduksjon. Det føltes naturlig å følge energiretningen siden den også har omringet meg gjennom hele oppveksten.