E24 skriver at Tibber-kunder vil få en unormalt høy regning i posten 1. oktober. Kundene må da betale for strømforbruket sitt i september, i tillegg til estimert forbruk for halve oktober.

Seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet sier til nettavisen E24 at det fremstår som et kreativt forsøk på å ikke bli definert som forskuddsbetaling.

Forbrukerrådet anbefaler derfor at alle benytter seg av muligheten til å sette forfallsdato så langt frem i tid som mulig.

– Vi er generelt skeptisk til forskuddsbetaling. Det gjelder også når det gjelder strøm, hvor kundene i verste fall ender opp med å gi selskapet et usikret lån, sier Iversen.

Han mener kundene vil merke det gost på lommeboka når de må betale for halvannen måneds strømbruk i oktober,

– Kunden skal ikke være strømsalgselskapenes bank. Hvis selskapene trenger sikring, så bør dette løses på annet vis, og noe myndighetene eventuelt bør se på.

Tibber beklager
​PR-sjef i Tibber, Gaute Haaversen-Westhassel er i følge E24 forelagt kritikken fra Forbrukerrådet, og sier at de har stor forståelse for den vanskelige situasjonen mange er i.

Han etterlyser statsgarantier, og mener at fraværet av disse gjør at Tibber må endre faktureringsvarsel på kort varsel.

Haaversen-Westhassel  vet at fristen er kort og håper at mer fleksible betalingsløsninger gjør kundene bedre i stand til å håndtere de høye strømprisene både nå og i fremtiden,

NVE: Krav for å forhåndsfakturere
Kjell Rune Verlo, seniorrådgiver i NVE, sier til E24 at kraftleverandørene har mulighet til å forhåndsfakturere kundene sine.

Men han påpeker at det stilles noen krav dersom de gjør det.

– Det er for eksempel at det er mindre enn 10 uker mellom fakturaforfall og tidspunktet kunden har brukt strømmen og at kraftleverandøren legger til grunn det faktiske forbruket fra tilsvarende periode året før. Dersom dette volumet ikke er tilgjengelig for kraftleverandør skal de benytte Elhubs estimat for fremtidig årlig forbruk i målepunktet, sier Verlo til E24. 

Han understreker at det også er satt krav til hvilken pris som kan brukes i forskuddsfakturering. For kontrakter der prisen ikke er kjent før faktureringstidspunktet, for eksempel spotprisavtaler, skal prisen maksimalt settes til systemprisen satt på en representativ finansiell nordisk kraftbørs, tilføyer han.