Dagens opplæringslov er 25 år gammel og har i snitt blitt endret mer enn én gang per år. Dette har gjort at regelverket har blitt svært omfangsrikt og detaljert. Målet med den nye loven, er at den skal være mer oppdatert, mer tilgjengelig, mer forståelig og mer tilpasset dagens samfunn og hverdagen i den norske opplæringssektoren. Det er også et mål å kunne bruke regelverk som styringsvirkemiddel når det er nødvendig og hensiktsmessig, i følge Utdanningsdirektoratet

En av de kanskje mest interessante presiseringene, er opplæringskontorenes rolle i fagutdanningsløpene. I den nye lovteksten kan vi lese følgende:

«Opplæringskontor vil regnes som samarbeidsorgan for lærebedrifter etter ny lov, ikke lærebedrifter. Det innebærer at opplæringskontorenes rolle og ansvar vil bli annerledes enn i dag. Lærebedrifter tilknyttet et opplæringskontor, kan avtale at opplæringskontoret inngår lærekontrakt og mottar tilskudd på vegne av lærebedriften. Dette betyr ikke at lærebedriftene kan overføre det ansvaret de har for opplæringen til opplæringskontoret. Opplæringskontoret kan heller ikke ha ansvar for opplæring, med mindre det samtidig er godkjent som lærebedrift i det aktuelle lærefaget etter ny lov.»

Lysø vil ta for seg hva som er nytt i den nye opplæringsloven, med ekstra fokus på det som er relevant for elektrobransjen.

Kvinnenettverk

En av seksjonene første dagen er viet spesielt kvinner i bransjen.  Amalie Skaiå Larsen, prosjektkoordinator NHO, har «Jenter og teknologi» som overskrift for sitt innlegg, Susann Ingebrigtsen, prosjektingeniør Elteam AS, skal snakke om kvinnenettverk i nord, mens Amalie Skaiå Larsen, prosjektkoordinator NHO, har jenter og teknologi som tema.

Seksjonen avsluttes med en paneldebatt om kvinnenettverk og rollemodeller, ledet av Andreas Strømsheim- Aamodt, Nelfo. Deltakere er blant annet Susann Ingebrigtsen, Heidi Lie, Lisa Marie Moe. Sistnevnte ble kåret til «Elektrokvinnen 2023».

I tillegg til ulike innfallsvinkler til rekruttering, vil det også være innslag om kunstig intelligens og solmarkedet.

Hele programmet finner du her.