Med verdens nordligste kabelfabrikk strategisk i nærheten av Bodø kommune, har Nexans nå produsert en revolusjonerende sjøkabel til det største elektrifiseringsprosjektet i havbruksnæringen noensinne.
 
Prosjektet, som er et samarbeid med NTE, innebærer at tre oppdrettslokaliteter nå får strøm og fiber fra land. Dette erstatter dieselaggregatene og sparer miljøet for over 600.000 liter diesel årlig.

- Dermed erstatter vi døgnkontinuerlig dieseldrift med klimavennlig energi, forteller Rune Skaufel, prosjektleder hos NTE Marked.

Til sammen seks fôringsflåter elektrifiseres nå ved hjelp av landstrøm og batterier. Strømtilførselen legges fra produksjonsstedet til fôrflåtene. Et slikt elektrifiseringsprosjekt fremmer bærekraftige og miljøbevisste installasjoner i bransjen, og har aldri blitt gjennomført tidligere i Norge.
 
Saken fortsetter under bildet
 
Utlegg kabel Nexans_ny.jpg
Elektrifisering på havets frontlinje: Samarbeider om det største havbruksprosjektet

Et betydelig team

NTE er hovedentreprenør og har satt sammen et betydelig team for gjennomføring av prosjektet. Kraftmontasjen utfører høyspentarbeidet, og koordinerer alle konsesjonssøknader, samt står for den praktiske gjennomføringen. Nexans produserer de avanserte sjøkablene, SeaWorks legger kablene i sjøen med deres fartøy, og Fjord Maritime leverer batteriløsningene som NTE har installert.

Komplekse dimensjoner

Et elektrifiseringsprosjekt som dette har ikke vært gjennomført her til lands tidligere. For å håndtere de utfordrende forholdene på sjøen, som flo, fjære, bølger og vind, er det behov for innovative løsninger. Sjøkabelen er dobbeltarmert, og med ekstra beskyttelse på steder der kabelen kan bevege seg i forhold til havbunnen. 

Totalt skal Nexans levere 29 kilometer med kabel, og med det lengste strekket i en lengde som noensinne er levert med denne dimensjonen fra fabrikken på Rognan.

- For oss har prosjektet vært banebrytende. Det er første gang vi utfører en så kompleks sømløs faseskjøt på levert tverrsnitt i fabrikk, både på grunn av dimensjon og at hver kordel må sveises sammen, forteller Aleksander Hoel hos kabelprodusenten Nexans.
 
En imponerende prestasjon er også at den nylig leverte kabelen er 15 kilometer lang og har kun én skjøt.

En slik faseskjøt er krevende fordi fiberoptikken er ekstremt tynn, og kabelen må være tilstrekkelig robust slik at den tåler forholdene den blir installert i.
 
Saken fortsetter under bildet
 
Aleksander Hoel_ny.jpg
Kabelen fra Nexans er den lengste sjøkabelen i den type dimensjon og med så få skjøter, som noensinne er blitt produsert her i landet, forteller Alexander Hoel, produktsjef hos Nexans.

 
Karl Peter Johansen_ny
Kraftige sjøkabler og grønne løsninger kan endre spillereglene for hele havbruksindustrien, sier Karl Peter Johansen, fabrikksjef ved Nexans i Rognan.

Vil elektrifisere og digitalisere havbruket

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk er, med 24 vannkraftverk i Trøndelag og Nordland, en betydelig kraftleverandør. I 2021 startet NTE sin havbrukssatsing, og er nå blitt et av de ledende kompetansemiljøene i Norge for elektrifisering av fôrflåter og båter, som f.eks. brønnbåter og servicefartøy.
 
Dette prosjektet har stor betydning for NTE da det er et viktig skritt i retningen av å levere tjenester innen energieffektivisering og -optimalisering. Målet er å bidra til at elektrifisering og digitalisering av havbruket går raskere med kostnadseffektive og fremtidsrettede løsninger.
 
- Vi hjelper våre kunder med å redusere bruken av fossilt brensel betydelig, og vi er svært stolte av å ha utviklet denne tekniske løsningen sammen med Nexans. Våre kunder er virkelig foregangsbedrifter i havbruket. Selv om elektrifisering kan være kostbart er det en bærekraftig løsning som lar seg regne hjem. Det er viktig for oss i NTE at flere tar i bruk teknologi som bidrar til lavere klimaavtrykk, hvert tonn CO2 teller, sier Rune Skaufel.
 
Nexans på sin side, har siden 2021 rettet sin strategi mot elektrifisering, og investert over 100 millioner i produksjonslokaler og teknologi ved deres fabrikk på Rognan. Dette gjør at de kan produsere lengre og tykkere kabler, med færre skjøter.
 
- Dette gjør oss til en enda større bidragsyter for elektrifisering av havinstallasjoner, og elektrifiseringsprosjektet passer perfekt inn i vår strategi både lokalt og for Nexans-gruppen, forklarer Karl Peter Johansen, fabrikksjef ved Nexans i Rognan.