Sven Arild Bransdal, markedssjef i EL-PROFFEN trekker fram viktigheten i at de behandler lærlingen ut fra lærlingens ståsted.

 – Med det mener jeg at de respekterer at livssituasjonen til lærlingen er annerledes enn de fast ansatte. De er ofte unge og har andre interesser og arenaer de deltar på utenom jobb, med mange venner som går på skole. For voksenlærlingene sin del så har de tatt et valg om å bytte karriere, og har derfor sine erfaringer rundt det. Disse forholdene bør lærebedriften ta hensyn til. 

Av andre essensielle områder, trekker han fram følgende: 

• De setter det faglige høyt. De som er lærlinger er i bedriften nettopp for å lære et fag der er interessert i, og da må en ta på alvor hva de skal læres opp i, og legge en plan for å oppnå dette. Ikke bare for å bestå fagprøven, men for å beherske det og bli glad i faget. Vi trenger dyktige håndverkere som blir lenge i jobben. 

• De inkluderer lærlingene i bedriften på en god måte. Lærlingene må føle seg som en integrert del av bedriften, og bli behandlet som de fast ansatte.

Fagforeningsleder Eystein Garberg mener en god lærebedrift tar inn et jevnt antall lærlinger hvert år.
Fagforeningsleder Eystein Garberg mener en god lærebedrift tar inn et jevnt antall lærlinger hvert år.

Tar inn jevnt antall lærlinger

Fagforeningsleder Eystein Garberg mener en god lærebedrift tar inn et jevnt antall lærlinger hvert år, selv om de ikke kan tilby ansettelse når fagbrevet er på plass. 

I tillegg trekker han fram følgende kriterier: 

• Sørger for god opplæring fra trygge, voksne og erfarne fagarbeidere. 

• Skaper en god balanse mellom verdiskapning og opplæring. • Sørger for variert opplæring, og samarbeider med andre firma om dette hvis det er nødvendig. 

• Passer på at lærlingene har nødvendig utstyr og arbeidsklær som er tilpasset deres behov. 

• Er bevisst på hvor krevende det kan være å gå fra skole til arbeidsliv som 17/18-åring. 

• Legger til rette slik at skolearbeidet skjer innenfor ordinær arbeidstid. 

• Inviterer til sosiale samlinger for lærlingene. 

• Har en lærlingtillitsvalgt. 

• Legger opp til at den som er tilsynsansvarlig for lærlingene blir en naturlig del av oppfølgingen. 

• Er bevisst på at man ikke er ferdig utlært selv om man har tatt fagbrev og fullført læretiden. 

• Er sannsynligvis medlem av NHO Elektro og har inngått tariffavtale med EL og IT Forbundet.

Simon Liven Dutheil, bærekraft- og avtaleansvarlig hos Elkonor
Simon Liven Dutheil, bærekraft- og avtaleansvarlig hos Elkonor

Stort fokus på kjedenivå

Simon Liven Dutheil, bærekraft- og avtaleansvarlig hos Elkonor forteller at de er opptatt av at alle medlemsbedriftene i kjeden sørger for å ta inn lærlinger og at de får riktig opplæring i bedriften de jobber. 

Dette setter han som et minimum for en ansvarlig lærebedrift: 

• At bedriften har en opplæringsplan for lærlingene og at de underveis i læreperioden evaluerer og følger opp at lærlingen får en bred erfaring med alle de forskjellige oppgavene. Samtidig er det viktig at denne opplæringsplanen samsvarer med de kompetansemålene for lærlingen som blir satt av NHO Elektro. 

• At bedriften sørger for at lærlingene blir inkludert sosialt i selskapet og sørger for at det er hyggelig og inkluderende å komme på jobb. 

Også på kjedenivå er lærlinger vektet svært høyt. 

- Elkonor startet i 2024 et nytt konsept som heter «Fremtidens elektriker» (også kalt Nasjonal lærlingsamling). Formålet med denne samlingen er at alle lærlinger i Elkonor bedriftene skal få en innføring i hva som rører seg i bransjen, møte leverandørene, bli tanket opp med grunnleggende økonomiforståelse og alt annet som ligger rundt selve fagopplæringen. I 2024 var det om lag 150 lærlinger som ble samlet på Gardermoen. Et arrangement de vil tilby annethvert år i tiden fremover for at alle lærlingene skal få mulighet til å delta i løpet av læretiden. 

- Elkonor har et eget intranett der vi har et eget område som heter «Elkonorskolen». På dette området har vi mye godt opplæringsmateriell fra leverandørene våre. Siden blir stadig oppdatert i samarbeid med leverandørene. Her kan nysgjerrige og interesserte lærlinger få en oppgradering på sentrale systemer og produkter som de skal installere hos sine kunder.

– Lærlingen er fremtiden. Denne ressursen skal en ta godt vare på, sier Heidi Lie.
– Lærlingen er fremtiden. Denne ressursen skal en ta godt vare på, sier Heidi Lie.

Lærlinger er framtiden!

Også Heidi Lie, forbundssekretær EL og IT Forbundet, styremedlem i MIE-nettverket og fjorårets «Elektrokvinne» sitter i juryen som skal kåre “Årets lærebedrift 2025». 

– Lærlingen er fremtiden. Denne ressursen skal en ta godt vare på, sier hun og presenterer her sin “smørbrødliste” på hva hun legger i betydningen av å være en god lærebedrift. 

  • En god lærebedrift er en bedrift som legger til rette for god og faglig utviklende læring i alle ledd. 
  • De tenker mangfoldig når de tar inn lærlinger og de er beviste på at lærlingen tilfører nye tanker og ideer på hvordan en tenker og jobber.
  •  De ser lærlingen og gir oppfølging og tilrettelegging, de oppmuntrer og har faglig kompetanse som de lærer villig vekk. 
  • De har montører som vil og er faglig oppdatert etter dagens læreplan, som viser veg for lærlingen både faglig og på det menneskelige planet.  
  • En skal være trygg i bedriften, en skal få tillit og en skal være ferdig utlært til å kunne stolt gå opp til fagprøven når den dagen er der.

Elektrokonferansen 2025

Kåringen av Årets lærebedrift 2025 vil finne sted under Elektrokonferansen 2025 i evenlokalet «Ambassaden» i Oslo 5. juni i regi av Elektro 24-7, og vil omfatte  hele næringskjeden i elektro- og energibransjen, og med elektroinstallatørene og -entreprenørene som hovedmålgruppe. Her vil både muligheter, utfordringer og krav bransjen står overfor både i dag og i årene framover bli belyst. 

Her kan du lansere din kandidat til årets lærebedrift! 

– Svært mange elektrobedrifter jobber godt med rekruttering for å sikre seg og bransjen tilstrekkelig fagkompetanse. Vi ønsker å løfte fram de som strekker seg enda lenger for å tiltrekke seg- og ta vare på sine lærlinger. Derfor kårer vi «Årets lærebedrift» under elektrokonferansen i Oslo 5. juni, forteller Elektro 24-7s redaktør Tom Helgesen og daglig leder Stig Grindahl. 

– Hvordan bør bransjeaktørene posisjonere seg for å kunne ta del i et energimarked som er i stadig endring og med stadig strengere krav til dokumentasjon og bærekraft? Det vil bli en rød tråd gjennom hele dagen, og som skal gi  de frammøtte nyttig innsikt til å trygge dem i framtidige beslutninger, sier de. 

Alt om konferansen finner du her. 

 

Lanser din kandidat!

Konferansen avsluttes med kåringen av årets lærebedrift i elektrobransjen. 

– Alle kan lansere en eller flere kandidater som gjør en ekstraordinær innsats for å ivareta lærlingene, påpeker Grindahl. 

Ut fra nominerte bedrifter, vil det i forkant av konferansen bli plukket ut et finalefelt som vil kjempe om den ærefulle tittelen – og som vil bli presentert i denne kanalen. Årets lærebedrift 2025 vil bli utropt som en spennende avslutning på konferansen. 

EL-proffen og Elkonor er med som sponsorer av kåringen, og i tillegg til heder og ære vil det vanke en attraktiv premie til vinneren, påpeker de. 

I juryen sitter følgende personer:

Marius A. Saasen StrandNHO Elektros kommunikasjonsdirektør

* Heidi Lie, forbundssekretær EL og IT Forbundet, styremedlem i MIE-nettverket og fjorårets «Elektrokvinne»

* Eystein Garberg, leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag

Simon Liven Dutheilbærekraft- og avtaleansvarlig hos Elkonor

Sven Arild Bransdal, markedssjef i EL-PROFFEN

Tom Helgesen, ansvarlig redaktør i Elektro 24-7

Hvem fortjener tittelen Årets lærebedrift 2025? 

Nominer elektrobedriften du ønsker skal bli årets lærebedrift!