Oppegård Elektriske har i mange år tatt imot utplasseringselever, men i 2021 opplevde de at en av elevene fikk strøm i seg på et oppdrag. – Det gikk heldigvis bra med utplasseringseleven, men når jeg sjekket hvor mange i vår bransje som hvert år utsettes for strømulykker og strømeksponering ble det en alvorlig vekker, sier Henrik

Sikkerhetskurs i julegave

Oppegård elektriske ønsket derfor å bidra til å redusere antallet strømulykker blant elektrikere. – Det er dessverre altfor mange i vår bransje som ikke tar sikkerheten på alvor. Løsningen er å starte med de yngste og gi dem god opplæring. Derfor ga vi netopp alle 200 elever og lærere på elektrolinja på Ås videregående et sertifiserende sikkerhetskurs. Det beste som kunne skjedd nå var hvis alle installasjonsbedrifter i Norge ga de videregående skolene med elektrolinje et fullverdig sikkerhetskurs i julegave sier Henrik. 

Må starte tidlig med sikkerhetsopplæring

Henrik mener at hvis alle i næringen tar et felles krafttak så kan de løse problemet. 

- Alle i bransjen må bidra til å redusere antall hendelser og gi bedre opplæring i hvordan vi skal håndtere en hendelse – når den først inntreffer. Vi må også sørge for at ungdommen opplever oss som en trygg og sikker bransje, for vi trenger å rekruttere flere. Jeg tror det ligger et stort potensial i å starte sikkerhetsopplæringen tidlig, og derfor er jeg veldig glad for at Ås videregående skole ga oss muligheten for å gjennomføre et gratis sikkerhetskurs for alle som går elektrolinja. Det skaper også trygghet for meg som arbeidsgiver, sier Henrik. 

Saken fortsetter under bildet:

BA_førstehjelp-1.jpg
Bildetekst: Alle elever og lærere fikk et praktisk førstehjelpskurs

Glad for initiativet

Tiltaket har kommet til som følge av at elektrogrossist Berggård Amundsen på Langhus, årlig støtter lokale tiltak der de har en lokal avdeling. Under «Blå måned – Vi gir tilbake» inviterer de kundene til å foreslå gode formål. Oppegård Elektriske benyttet muligheten, og sendte inn et forslag om at Ås Videregående skole fikk gjennomføre det viktige sikkerhetskurset til elektrogrossistens lokale proffbutikk i Follo. Berggård Amundsen, som er spesielt opptatt av faglig kompetanse, var ikke vond å be. Oppegård Elektriskes forslag ble valgt. De kontaktet sine kursleverandører, som også falt for tiltaket og gjennom et felles spleiselag bidro alle til at det ble gjennomført et fullverdig FSE-kurs for elever og lærere. Kurset inneholdt en teoretisk del om sikkerhet og et praktisk førstehjelpskurs.  

På Ås videregående skole ble de veldig glad for initiativet.
- Vi har jo elever som allerede på VG1 blir utplassert i bedrift, så derfor er det svært viktig for oss at de får en grundig opplæring i både sikkerhet og førstehjelp – det vil åpenbart øke bevisstheten om sikkerheten på jobb. Vi gjennomfører opplæring på dette i dag, men det er første gangen vi har gjennomført et så omfattende kurs som dette, og som nå nærmere 180 elever og 20 lærere fikk gjennomgå, sier Anita Wolvig, avdelingsleder ved Ås videregående skole.

Fakta om FSE-kurs
Alle elektrobedrifter i Norge, som driver med lav- og høyspenningsanlegg, er forpliktet til gjennom sikkerhetsforskriften (Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg) å gjennomføre årlige FSE-kurs. Opplæringen skal som minimum gjennomføres en gang i året. Det skal ikke gå mer enn 12 måneder mellom hver opplæring. Hovedansvarlig for oppfyllelse av kravene i forskriften er eier/driver av det elektriske anlegget og eier av virksomheten som utfører aktiviteter som omfattes av forskriften.