– Du må ikke ha fullt smarthus for å ta smarte energivalg. Energiovervåkning er første steg til å redusere forbruket, og dermed også strømregningen. I tillegg unngår man toppene i forbruket, når man kan fordele forbruket over flere timer i døgnet, sier Stein-Helge Eide, salgsspesialist ELKO Smart.

SmartTag er en plugglignende innretning som monteres på sikringene til de strømkursene du velger. Disse gjør at sikringsskapet ditt kan dele strømforbruket med en app på telefonen. Slik holder du oversikten over hvor mye strøm du bruker, når på dagen og hvor i boligen du bruker mest. 

– Vi ser at interessen for smarte løsninger i hjemmet øker. Mens mange tidligere har hatt mulighet til å se strømforbruket sitt i sanntid, har man manglet en enkel løsning for å se hvor i hjemmet man bruker mest, slik at man lettere kan spare energi. Med SmartTags får du full oversikt, sier Eide.

Trenger ikke smarthus

Man trenger ikke ha smarthus eller smarte produkter fra før for å ta i bruk SmartTags. Men taggene kan også kobles opp mot ELKO SmartHUB og smarte produkter koblet til denne. Da kan man for eksempel gå inn og senke temperaturen på elektriske ovner når man får varsel om at strømforbruket er høyt. Forbrukeren kan også legge inn automatiseringer på hvordan lys og varme i boligen skal oppføre seg ut ifra strømforbruket.

– Om man kobler opp SmartTags med smarte produkter kan man for eksempel gå inn og senke temperaturen på elektriske ovner når man får varsel om at strømforbruket er høyt. Man kan også legge inn automatiseringer på hvordan lys og varme i boligen skal oppføre seg ut i fra strømforbruket, forklarer Eide.

Saken fortsetter under bildet:
Elko Smarttags.jpg

 På Eliaden kan besøkende se og lære mer om SmartTags. Her vil de se den første utgaven som passer til ELKO og Schneider Electric sine sikringer. Men allerede i juni blir en ny utgave tilgjengelig, og disse passer til stort sett alle automatsikringer. SmartTags må installeres av elektriker, men det er snakk om en enkel jobb, blir vi fortalt.

Test løsningen

ELKO SmartTags lanseres under Eliaden (31. mai). Både elektrikere og elektrikerlærlinger kan delta på kurs i et eget klasserom på ELKO-standen, hvor de blant annet vil lære mer om SmartTags.

– Siden ELKO Smart ble lansert i 2020 har det vært stor pågang av elektrikere som ønsker å bli sertifiserte, og vel 1000 elektrikere har tatt kurset så langt. Det vil også være mulig å sertifisere seg som ELKO Smart-installatør under årets Eliaden, forteller Eide.

På Eliaden vil førsteutgaven av SmartTags stilles ut. Denne passer til ELKO og Schneider Electrics sikringer. Men allerede i juni vil neste utgave være tilgjengelig, og disse passer til stort sett alle automatsikringer. SmartTags må installeres av elektriker, men det er snakk om en enkel jobb.

Du finner ELKO på standen D01-12.