— Med dagens strømpriser er potensialet for å spare kroner og ører stort, innleder produktsjef Aleksander Ødegård.

Snakk med oss om energieffektivisering av din bolig eller fritidsbolig.

Regnestykket

I 2019 var det totale strømforbruket til boliger og fritidsboliger i Norge i overkant av 40 TWh. Det utgjør omkring 15 000 – 16 000 kWh i snitt per bolig.

— Tommelfingerregelen er at omkring 60 % av energiforbruket i en bolig går til oppvarming. Med enkle grep kan forbruket reduseres med 20–25 %. Det tilsvarer omkring 2000 kWh i året for en gjennomsnittsbolig. Det er potensielt penger spart, forteller Aleksander.

Med dette i bakhodet – la oss hoppe rett på Aleksanders sparetips:

Sparetips 1: Nye termostater med dag- og nattsenking

For de alle fleste hjem vil nye termostater være den enkleste løsningen for å unngå å «fyre for kråka» og dermed redusere strømregninga.

Micro Matic_spare strøm_2.jpg

— Å opprettholde komforttemperaturen i boligen er ofte energikrevende, og stort sett helt unødvendig på natten eller når man er borte fra boligen på dagtid. Termostatene fra Micro Matic styrer alle typer elektrisk gulvvarme, slik som kabler, matter og folie. Termostatene våre kommer med trinnløs dag- og nattsenking for automatisk justering av temperaturen i gitte perioder, forklarer Aleksander.

Produktsjefen forteller videre at for hver grad du senker temperaturen sparer du omkring 5 % av forbruket på strøm.

— Dersom du ikke har mulighet til å installere nye termostater kan det å manuelt skru ned temperaturen én eller to grader, samt senke temperaturen noen ekstra grader om natten, være en flott måte alle enkelt kan spare litt strøm.

Aleksander legger samtidig til et lite forbehold om at det for noen boliger, med dagens varierende strømpriser, kan være mer hensiktsmessig med jevn temperatur fordi det krever så mye å øke temperaturen igjen.

Passer termostatene våre til din bolig? Les mer om: Økotermostaten Microtemp MTC4 og WiFi-termostaten MWD5.

Sparetips 2: Energieffektiviser smarthuset

Prinsipielt er det å redusere strømregninga enkelt: Bruk mindre strøm eller flytt forbruket til et rimeligere tidspunkt. Aleksander forteller at med et KNX-smarthus fra Micro Matic kan du gjøre begge deler.

—KNX lar deg styre de typiske tingene du ønsker, slik som lys og musikk, men kan også hjelpe varme og ventilasjon med å samarbeide bedre. Det er helt unødvendig at ventilasjonen pøser på med kald luft eller trekker ut varmluften, samtidig som varmepumpen forøker å bevare komforttemperaturen.

Riktig utstyr kutter ikke bare strømforbruket – det lar deg også bruke resterende strøm smartere.

— Med KNX og en kWh-måler i sikringsskapet kan du sette opp scenarier hvor el-bilen ikke lader dersom strømforbruket når en viss terskel. Vi arbeider også med løsninger for å flytte forbruket til et rimeligere tidspunkt på døgnet. Ved å unngå presspunktene på døgnet hvor prisen ofte er høyest, kan du både spare mange kroner og hjelpe til å døyve «effektstoppene» i strømnettet.

— Vi jobber kontinuerlig med å finne gode måter å bruke blant annet prisinformasjon og værdata til å styre forbruket. Med et velintegrert KNX-anlegg er nye funksjoner og løsninger bare en oppdatering – eller i verste fall – et ekstra produkt unna.

Vi hjelper deg i gang med smarthus: KNX fra Micro Matic

Sparetips 3: Smart lysstyring

For de alle fleste er belysning en forholdsvis liten del av strømforbruket. Mange har likevel potensial for å energieffektivisere belysningen sin – enten ved å bytte fra gamle halogenpærer og lysstoffrør til moderne LED-teknologi, eller ved å installere smartere lysstyring.

Micro Matic_spare strøm_3.jpg

— Innendørs kan du ved hjelp av MicroDim ZB250 og Zigbee-smarthusprotokollen enkelt bygge en funksjonell og energieffektiv basisløsning som styres ved hjelp av automasjoner og telefonen, brytere eller stemmen din. Utendørs eller på hytta installerer du Astrodimmeren MM7692 med bluetooth-tilkobling. Den programmeres slik at lampene bare lyser når de trengs, forklarer Aleksander.

— LED-pærer er omkring 80 % mer energieffektive enn tradisjonelle halogenpærer. Videre kan smart lysstyring redusere forbruket med enda 70 %. Selv om innsparingen i seg selv ikke er ekstrem, kan litt mer kontroll over lyset spare den enkelte husstand for mellom 500 – 1000 kWh i året. Det kan få en del å si for strømnettet nasjonalt – for ikke å snakke om potensialet i et globalt perspektiv, avslutter Aleksander.

Disse produktene hjelper deg i gang med smart lysstyring: MicroDim ZB250 (inne) og Astrodimmer MM7692 (ute).