Hele saken kan du lese på EFOs hjemmesider.

Flere og flere utbyggere, både private og offentlige, etterspør miljøinformasjon når de skal gjøre innkjøp til et nytt bygg. Det gjelder også for elektromateriell. EPD (Environmental Product Declaration) er en miljødeklarasjon som blant annet inkluderer elektromateriell. En EPD gir detaljert informasjon om miljøpåvirkningen til et produkt gjennom hele dets livssyklus, slik at utbyggere enkelt kan beregne den totale miljøpåvirkningen for hele bygget, skriver kommunikasjonsrådgiver Thea Müller Andersen i Elektroforeningen.

Videre kan vi lese:

En EPD lages ved at det gjennomføres en livssyklusanalyse (LCA) for produktet. LCA er en analyse av den totale miljøpåvirkningen av produktet gjennom produksjon, bruk og avhending. Basert på denne analysen genereres det en EPD. For å få hjelp til å lage EPD-er har EFO en samarbeidsavtale med LCA.no - en norsk leverandør av verktøy og tjenester for miljødokumentasjon og innovasjon, og de har mulighet til å tilrettelegge verktøyet sitt for å generere EPD-er.

For at en EPD skal være godkjent, må den være verifisert av en tredjepart. I Norge kan man få verifisert EPD-ene sine gjennom EPD Norge. 

- Vi har avtale med LCA.no, som skal sørge for at medlemmene våre skal få den hjelpen de trenger til å generere EFD-er, og det handler om å starte nå. Det er allerede satt krav fra privatmarkedet og offentlige myndigheter, forteller Phillip Tran, teknologidirektør i Elektroforeningen i artikkelen. 

EPD er viktig – men hvorfor?

Det kommer stadig flere krav til bransjen, både fra internasjonalt og nasjonalt hold, og EPD er intet unntak. Elektroforeningen mener det er viktig at våre medlemmer tar kravene om miljødeklarasjoner på alvor. Trenden viser at det kommer flere krav, og at det er viktig for bedrifter å være frempå nå, påpeker EFO.

Bærekraft er noe flere og flere er opptatt av, og både offentlige og private aktører blir nå mer bevisst på miljøpåvirkningen av produktene de kjøper. EPD-er sørger for at kundene dine får en klar og objektiv informasjonskilde om miljøpresentasjonene til produktene dine. Dette vil være med på å bygge tillit.

I dag kan du skille deg ut fra konkurrentene dine om du har EPD-er. Med EPD-er vil du kunne vise kundene dine at dere tar miljøpåvirkning seriøst. De som vektlegger bærekraft, kan velge deres produkter fremfor konkurrentene deres på grunn av den pålitelige og sammenlignbare informasjonen som EPD-ene gir. I tillegg gjelder ikke EPD-en kun i Norge - har dere internasjonale forbindelser kan EPD-er være nyttige for å vise at dere oppfyller nåværende og kommende miljøstandarder og krav.

Først ute

Glamox, Pipelife og Prysmian Group er de første som har generert EPD-er, og som har lagt dem ut i EFObasen. Nå kommer flere andre aktører etter, skriver EFO.