Aasland skal levere på det grønne skiftet, og ikke minst skal han håndtere et departement midt i en priskrise på grunn av Russlands krigføring i Ukraina.

- Vi har en krevende situasjon med krigen i Ukraina som har ført til rekordhøye gass- og strømpriser. Folk kan være trygge for at vi skal stille opp for husholdningene i denne situasjonen, uttalte han ved innsettingen.

«Jeg fikk min utdannelse, tok mine valg på selvstendig grunnlag og valgte etter to år en yrkesfaglig retning. Valget falt til slutt på energimontør, et valg jeg er stolt av den dag i dag. En viktig og kritisk samfunnsoppgave skal nettopp løses av energimontørene: lys og varme i husene og kraft til industri og næringsliv, strøm til alle kritiske funksjoner. Uten energimontøren stopper Norge, i likhet med veldig mange yrkesgrupper i samfunnet vårt», skriver han i sitt «selvportrett» på Arbeiderpartiets nettside.

Energimontør

Aasland vokste opp i Skien og har bakgrunn som energimontør i det som var Skiensfjordens kommunale kraftselskap, nå Skagerak Energi. Hans inngang til politikken ble formet nettopp gjennom jobb og læretid i kraftselskapet. Deltagelse i fagforeningen, verneombud og rollen som tillitsvalgt førte ham inn til bypolitikken i Skien.

Etter 12 år i Skien og bypolitikken, valgte han bort politikken til fordel for mer tid med sin familie. Men da han ble spurt om å være LOs kandidat på Arbeiderpartiets stortingsliste i 2005, var svaret enkelt – det ble et klart ja. Siden har han sittet på Stortinget, hvor han blant annet har vært leder av energi- og miljøkomiteen siden i fjor.

Viktige oppgaver

Under statsrådspresentasjonen fortalte statsminister Jonas Gahr Støre at olje- og energiminister har en erfaring som gjør ham til et trygt valg. Ifølge Støre har den nye statsråden nær kontakt med industri, nærings- og samfunnsliv, og han har en kjærlighet til norsk, moderne industri.

- Det er en stor ære å bli olje- og energiminister, og jeg gleder meg til å ta fatt på arbeidet som venter. Oppgavene i Olje- og energidepartementet er svært aktuelle i en tid hvor det er viktig å bygge ut mer kraft, utvikle olje- og gassnæringen og legge til rette for å skape nye industrijobber og kutte utslipp, uttalte Aasland.