Oppgaven besto av å installere kanaler, stikkontakter, lys og brytere, samt programmere styringssystemene PLS og KNX. Selv om Vehus Skjerve vant med god margin, la han ikke skjul på at det var en krevende og utfordrende oppgave som skulle løses over fire dager. 

– Det er mange momenter som er trukket inn på en liten arbeidsplass, og det er mye som skal styres som jeg ikke er borte i til vanlig. KNX har jeg ikke programmert før, og jeg har liten erfaring med PLS. Jeg måtte bruke litt tid av forberedelsene på å lære meg det!

En hyggelig milepæl under årets konkurranse, var at det for første gang deltok en kvinne gjennom EL 24-elektriker Anette Desireé Waagsbø Skram, som endte på 3. plass. Hun beskriver deltagelsen som spennende og intens, og håper at flere kommer etter. 

På 2. plass kom Agnar Grøtting fra Elteam, Trondheim, mens Bjørn Ivar Hillestad fra Installatøren Oslo, Henrik Haaverstein fra Stavanger, Kreatel og Tor-Inge Ulstein Tussa Installasjon delta 4. plassen. Alle fikk «medal of excellence». Det vil si at alle har gjort utmerket utført fagarbeid. 

- Skyhøyt nivå 
Hoveddommer Harald Haugen nøler ikke med å betegne nivået på årets NM i Elektrofag som svært høyt, og at deltagerne representerer bransjen på en god måte. 

- De beste får god synlighet, og for mange er NM en døråpner til en spennende yrkeskarriere, sier han til Elektro24-7. 

Haugen, som til daglig er distriktsansvarlig/produktansvarlig KNX hos Instell, deltok selv i mesterskapet i 2010. En god opplevelse, minnes han. 

- Jeg endte riktignok opp med «den sure fjerdeplassen» da jeg gikk all in for en fullspekket, KNX-styring i den åpne oppgaven. Det ga ikke uttelling hos dommerne, som heller honorerte det enkle oppsettet med av/på-brytere og endevendere. Men jeg fikk god oppmerksomhet rundt løsningen, og da Norges utvalgte til EM Elektrofag i Bern i Sveits to år senere trakk seg, fikk jeg spørsmål om å steppe inn - nettopp på bakgrunn av det jeg hadde levert under NM. 

Saken fortsetter under bildet:

Harald Haugen  NM
Harald Haugen (th) fra Instell gleder seg over det høye nivået under NM. Her sammen med Ståle Brå (også dommer i NM) Bildet er fra Euroskills 2018, der Ståle var deltaker og Fredrik Deputy Chief Expert. Foto: privat.

Tøffe oppgaver 
Elektro er et fag i rivende utvikling, som også preger oppgavene under mesterskapet, forteller Haugen. 

- Fokuset er veldig på hva som møter vinneren i EM og VM, med mye fokus på programmering. Derfor er KNX-systemer tatt inn i NM. I tillegg til at deltagerne møter det i konkurranser, er det også viktig å være oppdatert i styringssystemer som blir brukt ute på anleggene for å få den totale fagforståelsen. Det er høyt nivå på oppgavene og det er mye som skal løses på kort tid. 

Dommer siden 2014
Haugen har vært fagdommer i mesterskapene siden 2014, og Haugen gleder seg over at det er høy prestisje å hevde seg i toppen, og at deltagelsen er høy. Han kan love norgesmesteren en minnerik opplevelse i Yrkes-VM i Shanghai i oktober.  

- Der vil han møte et uforglemmelig opplegg. Elektro er et av de største fagene i konkurransen, og mange land er representert. Norge har for vane å markere seg godt, så vi satser på en god plassering denne gangen også. Mens deltagerne tidligere fikk innblikk i hva oppgaven besto i på forhånd, får de nå all informasjon først når konkurransen starter. Dermed blir det mer rettferdig og mer relevant for faget. Ofte består jo jobben til håndverkerne nettopp av å løse oppgaver hjemme hos kundene!