En stor del av en elektrikers arbeidshverdag består i å jobbe i en ukurant stilling, gjerne statisk med armene over skulderhøyde. Kvinner er ofte lavere enn menn og når det kun er lov med arbeidsbukk på anlegget, vil mange kvinner slite med arbeidsstillingen. Mange må strekke seg lenger for å nå opp. Det øker faren for slitasje og belastningsskader. Å være bevisst på slike ting er forebyggende i seg selv.

I byggeprosjekt er det blant annet utstyr som skal henges og kobles på vegg eller tak. Hvis du bruker bukk eller stillas er det mindre tilrettelagt for å ha verktøy eller festemateriell lett tilgjengelig. Samtidig går det med mye tid til forberedelser ved midlertidig arbeid. Noen velger å ha skruer i munnen eller må gå opp og ned flere ganger i arbeidsprosessen. Det er uheldig og gir økt belastning på kroppen. En gardintrapp har mange fordeler, spesielt hvis det er et midlertidig arbeidsted, noe det ofte er for elektrikere. Det er bra for ergonomien å ha materiell og verktøy lett tilgjengelig samtidig som de har en god arbeidsstilling som belaster kroppen minimalt.

Byggebransjen er opptatt av å gjøre seg mer attraktiv som arbeidsplass for flere kvinner. Samtidig er det mange byggherrer og hovedentreprenører som sverger til arbeidsbukk og forbyr gardintrapp. Skal bransjen være attraktiv for kvinner må arbeidsstillingen være tilpasset den som skal gjøre jobben.

Målet er at arbeidet som gjøres ikke skal føre til belastningsskader. Det gjelder for alle. Riktig arbeidsplattform, tilpasset oppgaven som skal løses, er den beste løsningen. I praksis vil det si at man finner frem stillas, arbeidsbukk, stige eller gardintrapp, avhengig av hvilken oppgave som skal løses. Målet er å gå friskere hjem fra jobb enn da man kom.

Ønsker vi å rekruttere ansatte, må vi også kunne beholde de vi har ansatt!