Hallingplast er en familiedrevet produsent som ekstruderer rør og profiler i ulike plastmaterialer, med hovedvekt på Polyetylen (PE) og Polypropylen (PP). Selskapet ble etablert i 1969, og har fabrikk og hovedkontor på Kleivi, øverst i Hallingdal, samt salgskontor i Oslo. Det har 120 ansatte og er til stede i alle de nordiske markedene.

Sverre Tragethon overtok stafettpinnen som daglig leder i Hallingplast AS etter sin far Steinar i august 2021, og er dermed den tredje generasjon Tragethon som nå sitter ved roret.

Hallingplasts daglige leder Sverre Tragethon
Hallingplasts daglige leder Sverre Tragethon

Viste seg fram under Eliaden

Hallingplast har tradisjonelt rettet seg mot VA-bransjen. Men midt på 80-tallet inkluderte de flerkammer-rør for bruk til optiske fiberkabler i porteføljen i samarbeid med den Tyske produsenten Rehau, parallelt med landets storstilte bredbåndsutbygging. En satsing som varte i ca. 15 år før de  gradvis trakk seg ut av dette markedet. I 2016 etablerte de datterselskapet WOPAS AS, som produserer blant annet korrosjonsfrie og giftfrie stolper til kraft-, tele- og marinesektoren. – basert på naturlig tre i resirkulerbar drikkevannsplast. Nå har også morselskapet igjen kastet sine øyne på energibransjen.

- Vi har fått en viktig erfaring og kunnskap rundt kraftlinjenettet gjennom WOPAS, og har sett at vi har mye å tilføre også på rørsiden, sier Tragethon.

I fjor høst ble Erik Oraug Lottrup ansatt i en nyopprettet stilling som salgs- og produktsjef for energimarkedet hos Hallingplast. Oppdrag: Å jobbe tett mot nettselskapene og utvikle et nytt marked og satsingsområde for rørprodusenten.

I mai var Hallingplast, sammen med datterselskapet WOPAS, for første gang representert under Eliaden, som et ledd i selskapets sjarmoffensiv mot energi- og telekombransjen.

- Eliaden var en naturlig arena å vise oss fram på og møte bredden i energibransjen. Vi var nok ikke blant de som hadde mest trafikk, men de vi kom i kontakt med er veldig relevante. Slik sett er vi fornøyde.

- Eriks rolle er å være tett på nettselskapene for å finne alle «steinene i skoa» til aktørene, og vi skal bistå dem med å fjerne noen av disse «steinene» og skape merverdi for dem.

- Vi kan tilby innovative løsninger for kabelbeskyttelse, sier Erik Oraug Lottrup, som leder Hallingplasts satsing mot energibransjen.
- Vi kan tilby innovative løsninger for kabelbeskyttelse, sier Erik Oraug Lottrup, som leder Hallingplasts satsing mot energibransjen.

Skjer endringer i transmisjonsnettene

Ett eksempel på Hallingplasts innovative produktutvikling, skreddersydd elektrisk infrastruktur, er det patenterte systemet «SESU-Cable». Det omfatter et spesialdesignet kabelrør for installasjon av kabel og fiberkabel gjennom sjø og vann, hvor belastningen produseres som en tung mineralkappe utenpå ett standard PE kabelrør. Man slipper da å bruke spesialkabler, eller å bruke betongvekter på standard PE kabelrør. Det er både tid- og ressurssparende for installatør og ledningseier – og ikke minst miljøvennlig.  

Tragethon viser til trendene i Europa, hvor det er økende motstand mot luftstrekk, som betyr at kablene i større grad vil bli lagt i bakken, spesielt i bynære strøk.

- Men det er også fokus på at det skal graves minst mulig. Våre helsveiste rørsystemer kan installeres ved løsmasseboring eller legging i vann og våtmark, slik at kabler kan etableres gjennom sårbar natur, og med det være en aktør og ressurs i endringene som skjer i transmisjonsnettene.

- Vi har rør som i dag brukes til høyspentledninger opp til 420V, og våre rørsystemer brukes i en rekke  fornybarprosjekter, som vann- og land- og havbasert vindkraft, forteller Hallingplasts daglige leder.

- Og vi disponerer en stor og avansert maskinpark som gjør oss kapable til å utvikle nye produkter til markedet, basert på resirkulert materiale. Vi liker å jobbe med infrastrukturer, og ønsker å kunne være en nyttig aktør i det store energibildet.

Stort fokus på bærekraft

 Parallelt med produktutviklingen, satser Hallingplast stort på resirkulering og sirkulærøkonomi. Til høsten åpner et helt nytt resirkuleringsanlegg for plastmaterialer i Ål i Hallingdal, som kan resirkulere 10.000 tonn plastmaterialer i året, og får eget laboratorium for produktutvikling og kvalitetstesting. Prislappen på anlegget er på 100 millioner kroner.