I henhold til avtalen vil FREYR levere 38 GWh kumulative rene, neste generasjons battericeller til Nidec mellom 2025 – 2030 fra FREYRs anlegg i Mo i Rana, som for tiden er under bygging. Batterifabrikken er en av fastlands-Norges største industrisatsinger i nyere tid med planlagte investering på rundt 20 milliarder koner. I fjor sommer gikk de på børsen i New York og sikret 7,3 milliarder til investeringer i anlegget, som skal gi 2000 arbeidsplasser og å bli en storprodusent av elbil-batterier på et område tilsvarende 25 fotballer.

Planene er basert på neste generasjons batteriteknologi og unike norske konkurransefortrinn, som ren fornybar energi, lave strømpriser, sterke industritradisjoner og nærheten til raskt voksende markeder i Europa og USA. Selskapets ambisjon er å akselerere avkarboniseringen av transport og energisystemer ved å levere verdens reneste og mest kostnadseffektive batterier.

3 milliarder i inntekter

Basert på anslåtte litiumpriser, tilsvarer de kontrakterte volumene med Nidec inntekter på over 3 milliarder dollar for FREYR. Avtalen innebærer at de skal levere 19.000 battericontainere i løpet av seks år. Kapasiteten til alle disse konteinerne vil være nok til å lade 1.8 millioner biler hver eneste dag.

Nidec vil ha muligheten til å øke de kumulative uttaksvolumene til 50 GWh i løpet av kontraktens levetid, noe som vil representere så mye som 50 % av anslått produksjon fra FREYRs Giga Arctic-utbygging.

– Det er et veldig stort volum med batterier. Vi snakker her om store energilagringssystemer, og hovedmålgruppen er de store kraftprodusentene i Europa og USA, sier Jensen.

– Løsningene våre vil være knyttet opp mot store solparker, vindparker eller mot generelt kraftnettverk. Dette for å balansere overbelastningen når det blir mer og mer variabel fornybar energi i disse kraftverkene, forklarer Jensen.

Fakta om avtalen

* FREYR og Nidec er sammen blitt enige om å konvertere og utvide den tidligere annonserte betingede leveranseavtalen på 31 GWh mellom selskapene til en bindende avtale der FREYR vil levere 38 GWh med battericeller til Nidec fra 2025 til 2030 med opsjon på å øke volumene til 50 GWh i perioden og mulighet for utvidelse med volumer utover 2030.

* Basert på råvareprisanslag underlagt mekanismer for kost-justeringer, har den bindende salgskontrakten på 38 GWh en estimert bruttoverdi for FREYR på over 3 milliarder dollar fra 2025 til 2030, noe som representerer en av de største ESS-battericellekontraktene inngått til dags dato.

* FREYR og Nidec er blitt enige om å danne et joint venture for å kombinere FREYRs rene, neste generasjons battericeller med moduler og pakker til integrerte nedstrøms ESS-løsninger for kunder innen industri og kraftforsyning.

* Nidec er et av Japans største selskaper med en selskapsverdi på omtrent 40 milliarder dollar og en investment grade kredittvurdering. Nidec er verdens største produsent av høyeffektive elektriske motorer, og spesialiserer seg på «alt som snurrer og beveger seg», eksemplifisert gjennom et nylig inngått JV med Stellantis for EV-drivverk. Nidec er også et globalt ledende selskap i den eksponentielt voksende ESS-sektoren med betydelig kapasitet på tvers av flere landegrenser.