- Skal Norge bli verdens første helelektriske samfunn er vi avhengig av å få nye perspektiver for å bevege oss i riktig retning, og bransjen har et stort potensial. Vi kårer Elektrokvinnen 2022 for å rette søkelys på mangfold, kjønnsbalanse og likestilling i bransjen, sier Ida Thorendahl, markedsdirektør i Elektroforeningen EFO.

- Det er viktig for oss å løfte frem heltene og forbildene i bransjen. Vise hvor tøffe de er, gjennom å vise hvor bra bransjen kan være. Vi ønsker flere kvinner velkommen, men har fremdeles en lang vei å gå. Endring må forankres i toppledelsen, slik at vi kan få en mer moderne bransjekultur, sier Ida Thorendahl, markedsdirektør i Elektroforeningen EFO.

Kåring under Eliaden

Kåringen av Elektrokvinnen 2022 vil foregå under Eliaden, og nominasjonen vil være åpen fra og med 8. mars. Nominasjonen stenges 15. mai.

- Eliaden er stedet der bransjen vår viser seg frem. Det er her vi skal vise muskler, og demonstrere hvor attraktiv, bærekraftig og fremtidsrettet elektrobransjen er. Det er her vi har mulighet til å hylle de gode heltene og forbildene våre, sier Thorendal.

EFO ønsker å engasjere hele bransjen, og ber derfor medlemmene og samarbeidspartnere om å nominere kvinnene i bransjen vår som gjør en ekstra innsats for kjønnsbalanse og likestilling, og som står foran som gode forbilder for resten av bransjen.  

Hva er status i bransjen?

I 2019 gjorde EFO en potensialstudie hos sine medlemmer gjennom Seema – senter for mangfoldsledelse, hvor målet var å finne status i bransjen på kjønnsbalanse, og i tillegg synliggjøre potensialet som allerede ligger der. Har det vært noen endring siden den gang? 

- Det er nettopp dette vi tar opp tråden på igjen nå. Under Eliaden 2022 kommer vi til å presentere helt ferske tall. Gjennom Elektroforum og medlemmene våre gjør vi en undersøkelse om ikke lenge, for å se på både kjønnsbalansen og potensialet i bransjen. Vi håper det har skjedd noe siden 2019! Vi er veldig spent på å se resultatene, det blir en god pekepinne på hva vi har gjort riktig, og hva vi må jobbe mer med i tiden fremover.

Bransjen er for alle

Hvor er det bransjen må endre seg for å skape rom for kvinner?

- Elektrobransjen har en lav kvinneandel. Noe av det kan kanskje skyldes kulturen, men det kan også hende man rett og slett mangler informasjon og kunnskap om bransjen. Det er viktig å vise at bransjen er for alle – uavhengig av kjønn, etnisitet og kulturell bakgrunn. Bransjen vår består av et stort spekter av ulike jobber, og vi trenger dermed mange forskjellige mennesker. Om vi ikke rekrutterer kvinner, går vi dessverre glipp av verdifull arbeidskraft.

Kriterier for nominasjon:

- Elektrobransjen er en stor bransje, og har ufattelig mange stillinger å fylle. Vi er ikke bare på jakt administrerende direktører – vi ønsker å se representasjon fra hele bransjen. Stillingen er ikke viktig – det er arbeidet som skal tale, påpeker hun.

-  Vi ønsker å løfte frem dem som alltid går det ekstra steget. Forbildene våre. Kåringen er gjeldende for medlemmene og samarbeidspartnerne våre. Elektrokvinnen 2022 er fremtidsrettet, modig og kunnskapsrik. Hun er en vi kan se opp til.

Her kan du melde inn din kandidat!