Bravidas avdeling i Stavanger fikk i 2019 kontrakten med å levere el-anlegget til det nye sykehuset på Ullandhaug i Stavanger. Avtalens verdi er nær 300 millioner kroner inkludert mva. Bravida skal levere elektrisk anlegg til hele det nye sykehuset, og kontrakten omfatter basisinstallasjon for elkraft, lavspent forsyningsanlegg, lys, nødlysanlegg og elektrisitet for utendørs anlegg.

Det inngår også i kontakten å levere blant annet systemer for kabelføringer for IKT, tele og automatisering inne og ute, integrert kommunikasjon, alarm og signalanlegg, adgangskontroll og innbruddsanlegg, brannalarmanlegg og pasientsignalanlegg.

- Elavtalen gir arbeid til mellom 60 og 80 medarbeidere Med 175 ansatte i Stavanger betyr dette at vi må ansette flere medarbeidere, fra lærlinger til erfarne elektrikere, uttalte divisjonsdirektør Ronny Øvrevik i Bravida Norge den gangen.

- El-kontrakten er viktig. Nå ser vi frem til å jobbe godt med Bravida for de beste løsningene for det nye sykehuset. Det er positivt at Bravida holder til her, fordi vi tror på nært samarbeid med lokalt næringsliv når vi jobber med å bygge nytt sykehus for befolkningen i Sør-Rogaland, sa en fornøyd Inger Cathrine Bryne, administrerende direktør ved Stavanger universitetssjukehus.

I dag er ordlyden en helt annen.

I følge Stavanger Arbeiderblad, krever 200–250 millioner i ekstra betaling for merarbeid på nye SUS, og har levert stevning mot helseforetaket.

- Har sviktet på mange områder

Divisjonsdirektør Ronny Øvrevik i Bravida Norge mener Helse Stavanger har sviktet på prosjektering, koordinering og framdrift.

– I sum har det ført til betydelige forsinkelser og kostnadsoverskridelser som er omtalt i media de siste årene, sier Øvrevik til statskanalen, og sier videre at de forholder seg til avtalen som ble inngått høsten 2023 om ferdigstillelse høsten 2024. Derfor har de rundt 200 medarbeidere på prosjektet nå, sier han til NRK.

Tidligere ansatte NRK har snakket med, mener at de største feilen er at de begynte å bygge altfor tidlig. Så skulle det gjøres endringer midt i løpet. Beskrivelsen er ikke mer enn 40 prosent ferdig når de legges ut på anbud, hevder de.

Sykehusutbyggingen regnes som Norges største byggeprosjekt på land. Første byggetrinn skulle etter planen stå klart i mai 2025, med en prislapp på 11,3 milliarder kroner. En tidsramme som trolig sprekker med god margin.

- Ikke uvanlig med uenigheter

Helle Schøyen, administrerende direktør ved SUS, sier til NRK at det ikke er uvanlig at det i så store byggeprosjekt er uenigheter som skyldes ulik fortolkning av kontrakt og tvist om avregning av oppgjør – og at anbudsunderlaget er ferdig når det blir lagt ut på anbud.

– Vi har en prosess der vi tidlig inngår kontrakt for å sikre at innspill fra entreprenøren skal bli tatt med i detaljprosjekteringen. Dette er for å slippe å detaljprosjektere 125.000 m² på nytt når entreprenør og produkt er valgt, sier hun.

Schøyen sier videre at de forvalter store offentlige ressurser og ikke kan akseptere krav som de mener er inkludert i kontraktene, og mener at Bravida ikke har fulgt fremdriftsplanen som ble planlagt høsten 2022.

Hun hevder også at entreprenøren heller ikke har klart å følge planen fra 2023, og at forsinkelsene og mangel på informasjon fra Bravida er årsaken til utsettelsen.

Aldri opplevd tidligere

Bravida har aldri har opplevd lignende konflikter før, og Ørevik mener det forteller mye om deres opplevelse av forholdet til byggherren. Stevningen vi nå har tatt ut, er den andre mot Helse Stavanger i dette pågående prosjektet. Det har aldri skjedd tidligere.

– Å gi en enkeltaktør, uavhengig om det er oss eller andre, skylden for en forsinkelse, er uansvarlig. Det er spesielt alvorlig at det er en offentlig virksomhet som gjør det, sier Øvrevik til NRK Rogaland.