Rental Groups nye sol- og batterianlegg er et banebrytende prosjektet setter en ny standard for hvordan solcelleanlegg, batterilagring og lynladere kan kombineres i stor skala. Krøderen Elektro har hatt ansvar for både prosjektering, bygging og levering av kritiske systemer.
Ansvar og ekspertise
Krøderen Elektro har hatt en ledende rolle i prosjektet, med ansvar for design og implementering av solcelleanlegget på samtlige tiltenkte tak, samt tilkobling av batterianlegg, ladeanlegg og hoved- og underfordelinger. Prosjekteringen har inkludert beregninger av snø- og vindlast, kabeldimensjonering og strukturering av solcellepanelenes tilkobling til invertere – enhetene som omdanner solenergi til brukbar strøm.
Selskapets elektroingeniører har i tillegg benyttet 3D-modellering for å sikre optimal plassutnyttelse og for å bistå med byggesøknader for fasadeendringer knyttet til solcelleinstallasjoner på vegg. Dette omfattende arbeidet er utført av avdelingsleder for solcelle, Ola Gunnar Flintegård.
Avstandene i anlegget har vært en av de største tekniske utfordringene. Valg av kabelløsninger og sikringer har vært kritiske faktorer for å sikre trygge og effektive strømleveranser. Samtidig har tett koordinering med netteier Midtnett, bygg- og anleggseier RG og oppdragsgiver Kverneland Energi vært avgjørende for at prosjektet har kunnet utvikles etter planen.
Lastbalansering
Solcelleanlegget yter 1,008 MW, ladeanlegget er 1 MW og batterianlegget 1 MWh med mulighet for utvidelse til 2 MWh. Anlegget muliggjør ikke bare drift av Rental Groups batteripakker og lynladesystemer, men bidrar også til lastbalansering av det lokale strømnettet. Ved hjelp av et avansert styringssystem utviklet av Kverneland Energi, blir det sikret at energi brukes mest mulig effektivt, og at anlegget kan forsyne seg selv på perioder med lav produksjon. Prosjektet har blitt gjennomført med et tett og effektivt samarbeid mellom Krøderen Elektro, Kverneland Energi, Dekar Tomteutvikling og Rental Group.