I Lofoten Elektro prioriteres lærlingene knallhardt. Beviser de at de kan levere, får de også tildelt ansvar. Det har ført til at førsteårslærling Elisabeth Larsen ofte er den som delegerer oppgavene – ikke motsatt. 

Lofoten Elektro_2.jpg
Anleggsleder Stian Sannes Pedersen hos Lofoten Elektro er svært fornøyd med jobben de ansatte gjør ved det nye STIM-bygget i Lofoten, inkludert førsteårslærling Elisabeth Larsen. Foto: Olufsen Media

Mange er blitt overrasket når de hører at hun er lærling, forteller Stian Sannes Pedersen hos Lofoten Elektro, anleggsleder for prestisjeprosjektet STIM på Leknes.

– Det hele foregår selvsagt innenfor strengt regulerte prosedyrer, legger han til.

STIM
I over ett år har førsteårslærlingen vært med på å få prestisjeprosjektet STIM til å ta form. Lofoten Elektro har totalteknisk entreprise for et historisk signalprosjekt på Leknes i Lofoten.

På STIM skal det forskes på marin helse og bakteriofager, et virkemiddel mot antibiotikaresistente bakterier.

På prestisjeprosjektet i Lofoten får Elisabeth muligheten til å jobbe med mange fagemner samtidig. Både automasjon, ekom, data og brannalarmanlegg får Elisabeth brynet seg på ved STIM-prosjektet. 

– Jeg ble kasta rett utpå, men tror at jeg klarte å takle utfordringene godt. Jeg har virkelig fått noe å bryne meg på, men hele kollegiet har vært veldig hjelpsomt, sier Elisabeth Larsen

STIM er et krevende prosjekt som går gjennom mange stadier. Gjengen hos Lofoten Elektro jobber planmessig og gjør seg ferdig på ett og ett område. Totalt er det 20 personer som jobber med den tekniske leveransen, og antallet øker for hver uke.

Dyktige fagfolk starter som lærlinger
Anleggsleder Stian Sannes Pedersen er svært godt fornøyd med gjengen som jobber hos Lofoten Elektro, og med det nye STIM-bygget.

Elisabeth Larsen er, som nevnt, førsteårslærling. I tillegg har han blant andre med elektromontør Jon Magnus Christensen på laget. Christensen startet som voksenlærling og tok fagbrev i mai 2021. I 2019 ble han kåret til Årets Lærling av Opplæringskontoret i Lofoten.

Også flere utplasserte elever fra videregående skole er med på reisen. Lofoten Elektro ble i 2018 kåret til Årets Lærebedrift og legger godt tilrette for at elever skal kunne komme på utplassering.

I sammenheng med å være lærebedrift ser Lofoten Elektro mange talenter, som igjen vil kunne få tilbud om lærlingeplass. Det var nettopp det som skjedde med Elisabeth.

– Mange har blitt overrasket over at Elisabeth er lærling. Hun har delegert oppgaver til folk som har vært lenge i gamet, det har vært gøy å se. Det har med innstillinga og kunnskapen hennes å gjøre, sier Jon Magnus.

- Det var innstillingen og villigheten til å lære som gjorde Lofoten Elektro sikre på at hun var en rett kandidat for jobben. Hun bidrar veldig mye, og har fått skryt fra hovedentreprenør Øksnes Entreprenør for sin evne til å ha overblikk og ta tak i ting, forteller Sannes Pedersen.

Et dynamisk prosjekt

STIM er Lofoten Elektros største prosjekt, og et løft for hele selskapet. Leveransen innebærer prosjektering og utførelse på el-kraft, byggautomasjon, ventilasjon, VVS, lås, beslag, alarm og sikkerhet. De fleste av tjenestene leveres med bruk av lokal kompetanse.

For å hente ut energi til oppvarming og kjøling er det etablert 12 borehull som går 300 meter ned i bakken.

Lofoten Elektro_3.jpg
Foto: LofotenFilms.no

STIM er et levende og dynamisk prosjekt, med et eget lite økosystem av entreprenører og fagfolk som er med på å dra prosjektet i havn. Kommunikasjonen må derfor gå på skinner, og har stor prioritet ute på anleggsområdet.

Hver uke møtes alle underentreprenørene for å planlegge, justere og sørge for tett dialog.

– Det er mye liv på byggeplassen, og mange fag som skal koordineres. Det er et puslespill som skal gå ihop, men alle er innstilt på at det skal gå mest mulig knirkefritt, sier Jon Magnus.

En fornøyd gjeng

Når det nye STIM-bygget står ferdigstilt vil det reflektere naturen, himmelen og havet rundt med en spesiell og reflekterende fasade.

Det har vært stas å ha fått være med på dette prosjektet, og ekstra stas ettersom jeg kommer fra Leknes. Nye STIM er et bygg som vil være en viktig del av Leknes og Lofoten langt inn i fremtiden, sier Elisabeth Larsen

Det er ikke alle prosjekter som er like spektakulære som oppdraget med STIM, men sammen med gode kollegaer er det sjeldent en kjedelig dag på jobb for gjengen hos Lofoten Elektro.

– Det viktigste en god elektriker har er stå-på-vilje og positiv innstilling til det du skal gjøre. Godt humør, fokus og initiativ smitter over på kollegaene og bidrar til en hyggelig arbeidsdag og kvalitet i jobben, slår Jon Magnus fast.

– Vi er en ung og sammensveiset stab på Leknes med en fin miks mellom dyktige fagfolk med lang erfaring og unge lovende lærlinger på vei inn i arbeidslivet, avslutter Stian Sannes Pedersen hos Lofoten Elektro.

Kilde: Magasinet NORDFRA