Albretsen er mannen bak firmaet Cedel Norge AS, med formålet «import og salg, rådgivning, forskning og utvikling innen fornybar energi». Det viktigste produktet er enheten CEMM (Cedel Energy Monitor and Management) som viser strømforbruk i sanntid. Det er utviklet i Nederland for å lese alle smartmålere i hele Europa, forteller han. 
- CEMM er en liten boks som du kobler til smart måler og internettrouter. Deretter kan du enkelt lese energidataene dine via datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen.  Hvis du kobler CEMM til smartmåleren med HAN-adapter, vil du umiddelbart se energibalansen din (ditt forbruk minus utbyttet av solcellepanelene). CEMM kan utvides med såkalte «kWh måler», for eksempel kan du også lese ut solcellepanelene eller en varmepumpe.

Lars Albert er 13. generasjon av gårdsdriften, og bruker selvsagt CEMM som utgangspunkt for energistyringen.
Lars Albert er 13. generasjon av gårdsdriften, og bruker selvsagt CEMM som utgangspunkt for energistyringen.

Mot strømmen

Mens de store aktørene slåss om å være mest fancy og smart - at og alt skal være trådløst og i skyen, går 55-åringen mot den strie strømmen og tilbyr trådbasert løsning og lokal lagring. Mindre smart, ja vel. Men langt mer praktisk, hevder han. 
- Det gir den enkleste, best fungerende og mest stabile løsningen, som må være viktigere enn at det skal være mest mulig fancy. CEMM har åpen API som gir mulighet for automatisk styring av forbruk sammen med smarthus-system - og støtter alle AMS i Norge. Vår løsning fungerer uten å være avhengig av forhold utenfor huset ditt. Energistyring bør virke selv om en skulle miste internett innimellom, påpeker han

En døråpner mot smarte hus

Albretsen er ikke i tvil om at CEMM kan være et viktig verktøy for at flere forbrukere blir bevisste på energiforbruket ved at det synliggjøres i sanntid - og deretter ønsker å gjøre noe med det. 
- Det er et ufravikelig faktum at mange «vanlige folk» kvier seg for å investere i smarthusløsninger, da det virker for komplisert og blir for avansert. Samtidig gir de gjerne uttrykk for at de savner den gode, gamle effektmåleren på kjøkkenveggen. CEMM er en moderne, digital erstatning for den. Ved å kople den eksempelvis til en iPad med åpen graf, vil du alltid kunne ha et øye på forbruket. Det vil garantert inspirere husstanden, ofte med de unge som pådrivere, til å ta ned forbruket. Samtidig vil det motiverer forbrukeren til å ta neste steg mot styrings- og smarthussystemer. 
- Vi driver helt uavhengig av noe energiselskap, og man trenger ikke noe abonnement, legger han til. 

En lang og hard vei å gå

Albretsen har enerett på produktet på det skandinaviske markedet, som gir et enormt potensial. Men veien til å utløse det, kan virke uendelig lang - til tross for at han har flere store næringsaktører på referanselisten som uttrykker begeistring for at løsningen har gitt dem masse spart energi. 
Han legger da heller ikke skjul på at det har vært en tøff og til tider ensom kamp å komme dit han er i dag. Han er eneste ansatte i firmaet Cedel Norge, og mye av finansieringen for å få produktet kjent og ut på markedet har han hentet fra bondegården han eier og driver, som 13. generasjon (!) - med 1000 mål eiendom og 26 kuer i fjøset. 
- Men det er også vanskelig å få sunn økonomi av å drive gård på denne størrelsen i dag, så jeg står snart foran et veiskille hvor jeg må vurdere om jeg skal kutte ut energisatsingen og kun konsentrere meg om gårdsdriften. Samtidig skal det så lite til å kunne skape et levebrød av det, det handler «bare» om å få et gjennombrudd i markedet. 

Startet i 2012

Vi må tilbake til 2012 og i et gründermiljø i Nederland for å finne starten på dette som fortsatt kan bli et eventyr for askeladden fra Tvedestrand. 
- Det var noen nære og gamle bekjente av meg som fikk et oppdrag for Shell om å lage et overvåkningssystem for energiforsyningen fra sol, vind og batteri til deres vannbaserte installasjoner. Slik kom ideen om å kunne utvikle en løsning også for landbaserte bygg og til privat bruk. 
- Jeg var med på å tilpasse en versjon til det norske markedet, og kunne ta i bruk en prototype hjemme hos meg selv i 2015 innen den ble kommersialisert, sier han og anslår at han har solgt rundt 1000 «CEMM-er» siden, både til private, offentlige instanser og næringsdrivende. 
- Og 3 til Sverige! 

- Nær sagt alt som forbruker energi vil ha nytte av CEMM, sier Tvedestrand-karen Lars Albert Albretsen.
- Nær sagt alt som forbruker energi vil ha nytte av CEMM, sier Tvedestrand-karen Lars Albert Albretsen.

Mange som kikker ham i kortene

Tvedestrand-karen forteller at det er mange store aktører som har kikket ham i kortene de siste årene, både av smarthusleverandører og energiselskaper. 
- Tibber viste tidlig interessen for løsningen, men de mente den måtte være trådløs og utviklet derfor sin egen versjon tilpasset HAN-porten. Det er også flere som har forsøkt å kopiere CEMM-funksjonene, men uten å ha lykkes. 
- Og at stor selskapene tar meg på alvor, ser jeg når jeg iverksetter kampanjer. Da går det ikke lang tid innen motkampanjene kommer. Og de med mest økonomiske muskler, vinner jo akkurat den kampen. Men jeg får ta det som et kompliment at de ser på meg som en brysom konkurrent..!