Da Østby Eiendom bygde boligsameiet «Batterifabrikken» (det over 100 år gamle bygget hadde tidligere huset en batterifabrikk - derav navnet) i 2020 med 19 leiligheter, var selskapet en av de første utbyggerne som integrerte smarthusteknologi som standard i et boligprosjekt. I grunnpakken fra Futurehome lå det lys- og varmestyring og porttelefon, samt ladepunkter for elbil for hver leilighet. Systemet kunne deretter enkelt utvides etter behov og ønsker fra den enkelte beboer, som mange benyttet seg av. 

Alle 19 leilighetene ble solgt på rekordtid, Trond er ikke i tvil om at dette henger sammen. 

– Stadig flere vil ha smarte styringsfunksjoner, både for å øke bekvemmeligheten og sikkerheten og samtidig spare energi. Årsaken til at vi valgte Futurehome, er at vi har god erfaring med systemet i andre sammenhenger, og at det er bygd på en plattform som er åpent for tredjeparts integreringer. Det gjør at man ikke er fastlåst til produkter fra én leverandør.  

Han forteller at de også i framtidige leilighetsprosjekter vil ta valg om smart styring på vegne av kjøperne, og er ikke i tvil om at dette snart er en selvfølge for alle utbyggere - nå også med kombinasjonen av høye strømpriser og støtteordninger fra Enova som tunge pådrivere. 

- Framtiden er smart, det er vi nødt til å ta inn over oss. Smarthusløsninger er kommet for å bli i våre prosjekter, fastslår han. 

Gikk i farens fotspor
Trond var bare 12-13 år da han hadde sin første sommerjobb hos faren, og det var ingen andre alternativer enn yrkesskole og elektrikerfaget etter at de obligatoriske skoleårene var unnagjort. Det lille firmaet hadde tre ansatte da han startet i lære - med en dag ukentlig på lærlingskolen. 

Året er 1982. 

Etter at fagbrevet var i boks, jobbet han to år i bedriften før han gjennomførte tre år på elektrolinja på ingeniørhøyskolen - og senere også utdanning i næringsutvikling, ledelse og strategi. 

Overtok firmaet
I 1990 overtok Trond firmaet etter faren. Fra å ha 3-4 på lønningslista, vokste det til over 30 ansatte på det meste - med avdeling i Fredrikstad og Strømstad. I 1999 banket Bravida på døra, og suksessforretningen byttet eier. 

- Jeg ble ansatt og var med i halvannet år, innen jeg takket for meg og etablerte elektrofirmaet Riis Elektro sammen med ansatte som hadde jobbet hos meg tidligere.  

Saen fortsetter under bildet:

Østby - grunder-2-1.jpg
Bildetekst: Østby Eiendom var en av de første utbyggerne som inkluderte smarthusteknologi fra Futurehome som en standard i leilighetene. - Det bidro til ekstra interesse og var et salgsfortrinn, sier prosjektleder Simen Østby, Tronds sønn

Men samtidig ga salget av Halden Elektriske nødvendig kapital til å gå all in i eiendomsbransjen, og snart hadde han koplet sitt siste sikringsskap. Tanken på at eiendom var drømmejobben, ble sådd allerede da han gikk læretiden hos faren, forteller han. 

- Vi hadde flere eiendomsutviklere som kunder, og jeg syntes det virket som en glimrende forretningside. Og det gikk ikke mange årene innen jeg hadde fått bygd en bolig med fem utleieleiligheter, hvor jeg bodde i den ene. 

Det ga vann på mølla, og det ble flere kjøp og salg av eiendommer og investeringer i bygårder mens han jobbet som elektromontør og drev forretningen. 

Tung start 
Livet i eiendomsbransjen kunne imidlertid vært over før den var kommet ordentlig i gang. Hans første store investering var kjøp av Veteranen i Svinesund handelsområde i 2001. Kort tid etter ble grensen stengt på grunn av utbrudd av munn- og klovsyke, som skapte krise for de næringsdrivende på Svinesund. Det kunne fort fått alvorlige konsekvenser for Trond og familien også, da de hadde måttet pantsette alle sine eiendommer for å finansiere investeringen. 

Heldigvis gikk det bra, Trond solgte eiendommen etter noen år og har siden bygd seg opp til å bli en av Haldens største aktører innen utleie og utvikling av fast eiendom. I dag besitter Østby Eiendom 35.000 m2 næringseiendom som er 100 prosent utleid, og har bygd rundt 600 boenheter i egenregi og i samarbeidsprosjekter på begge sider av grensen.  

- Lærte du noe i elektrobransjen som var overførbart da du byttet beite? 

- Ja, helt klart!  For det første er elektro en ryddig bransje, regulert av lover og forskrifter. Det betyr at du må være strukturert og gjøre ting ordentlig. I tillegg må du ha tro på det du gjør og være villig til å ta hovedrisikoen. En av mine største drivkrefter har vært redselen for å mislykkes, fordi konsekvensene blir så store. Derfor jobbet jeg nesten døgnet rundt da jeg bygde opp elektrobedriftene, som jeg tok med meg videre. Fortsatt jobber jeg nok minst 10-timers arbeidsdager. 

Selv om Trond sluttet å praktisere bransjen han ble flasket opp med for mer enn 20 år siden, har han vært medeier i Riis Elektro hele veien og sitter i dag med 25 prosent eierandel og som styreleder i selskapet. Nå er han imidlertid i ferd med å selge seg ut for å kunne konsentrere seg fullt og helt om eiendom. 

Saken fortsetter under bildet:

Batterofabrikken - 3 (1)-1.jpg
Bildetekst: Batterifabrikken ble raskt utsolgt, til tross for at boligprosjektet satte ny standard for kvadratmeterpris for grensebyen.Mange av beboerne utvidet raskt smarthuset ytterligere​.

Utreder solenergi
Østby Eiendom eier og har utviklet store deler av Høvleriet handelsområde som i dag består av 15 butikker og 1 treningssenter - og en bowlinghall under utbygging - som i sum omsetter for ca. 500 millioner i året. Store bygg betyr store takflater, og Trond har nå begynt å utrede mulighetene for å forsyne handelsparken med kortreist energi. 

- Vi snakker om 20.000 m2 tak innenfor samme nærområde. Det gir en unik mulighet til å lage en energipark med solceller og batterilagring, og vi er nå i gang med kost-nytte-analyser. Å kunne forsyne byggene med grønn energi er en besnærende tanke, som nok har vokst seg ekstra sterk på grunn min elektrobakgrunn!