Elektrifisering av fossilt forbruk innen blant annet industri, transport, jordbruk, fiske og shipping vil på sikt kutte nesten hele Norges samlede klimagassutslipp. Fasiten til nå er at et helelektrisk Norge fortsatt er langt unna.

Ferske tall som Elektroforeningen, sammen med Bellona, Siemens og Å Energi presenterer gjennom det felles initiativet helelektrisk.no, viser at de nordmenn har gjort en stor innsats med å spare strøm de siste årene. Bare i husholdningene har strømforbruket gått ned med 3,6 TWh i 2022.

–Vi har kartlagt elektrifiseringsgraden i Norge i flere år, og ser et liten nedgang i 2022. Dette skyldes at nordmenn har spart mye strøm på grunn av de høye strømprisene. Men på enkelte områder, særlig innenfor transport, ser vi at elektrifiseringen har økt. Det har vært en betydelig vekst i både elbusser, varebiler og ellastebiler, og det er bra, sier daglig leder i Bellona, Hallstein Havåg.

– Teknologien finnes allerede

– Satt på spissen så har vi byttet til elbil, samtidig som vi har blitt flinkere til å spare på strømmen. Bare reduksjonen i husholdningenes strømforbruk tilsvarer mer enn årsproduksjonen til hele Fosen vindkraftverk. Resultatet har blitt at vi bruker mindre fossilt drivstoff, sier Frank Jaegtnæs, administrerende direktør i Elektroforeningen.

Stadig flere ser fordelene ved å elektrifisere. Spesielt spennende er mulighetene innenfor industrien. Nils Klippenberg, administrerende direktør i Siemens Norge, tror vi bare så vidt har sett starten.

Her kan du lese hele saken