Det er en omfattende installasjon med flere hundre høyttalere, som enten skal byttes ut eller brukes videre med ny teknologi i bunnen, som er i ferd med å innta Ullevaal stadion.

- Kort oppsummert bytter vi ut rubbel og bit – diverse små høyttalere rundt om på anlegget og 24 store hovedheng over selve tribunene. Antallet hovedclustere blir redusert fra 32, men får nå mange flere elementer enn tidligere, sier prosjektleder Marcus Åberg.

Optimal lyd

- Vekten på hvert av de største clusterne er cirka 310 kilo, inkludert opphenget og fem 15 toms høyttalerelementer. Den nye konfigurasjonen sikrer optimal spredning av god lyd. I tillegg bygger vi et nytt forsterkerrom i vestenden av stadion, slik at det totalt blir fire forsterkerrom for å drive det enorme anlegget, sier han.

Selskapet Scandic Systener AS har prosjektert anlegget og leverer også utstyret, som hovedsakelig er basert på høyttalere fra produsenten L-acoustics. Spectre Alliance, som drifter lydanlegget på stadion, er Assemblins oppdragsgiver.

Bruker lift

- Vi har lang erfaring med å montere og kable opp både PA-anlegg, taleanlegg og teleslynger, men dette er uten sammenligning det største og råeste vi har vært med på. Vi er godt i gang med arbeidet både innendørs og ute stadion. Over tribunene på stadion har vi vært nødt til å ta i bruk lift for å få på plass de tunge clusterne. Planen er å bli ferdige med hele installasjonen før nyttår, sier Marcus Åberg.

Etter 15 år som «husleverandør» av alle typer elektrotjenester på Ullevaal, er Assemblin godt kjent på arenaen til landslaget.

- Men dette oppdraget er jo ganske spesielt, så vi er glade for at Spectre ga oss tilliten og muligheten til å være med på leveransen av Norges råeste stadionlyd, sier Marcus Åberg.