20 prosent gjør ikke noen form for skadeforebygging i forbindelse med lyn og torden. Det går frem av en landsrepresentativ spørreundersøkelse YouGov har utført på oppdrag for forsikringsselskapet If. 1006 personer fra hele landet har svart.

– Bare 37 prosent oppgir at de har overspenningsvern i sikringsskapet. Å installere slikt vern er det beste du kan gjøre for å beskytte boligen mot lynskader, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Trekk ut støpsel

Det vanligste skadeforebyggende tiltaket ved tordenvær er å trekke ut støpsler av kontaktene. 40 prosent tar ut strømmen til TV-en, 33 prosent gjør det samme med ruteren eller internettboksen og 33 prosent trekker ut støpslene generelt i boligen.

Dårligst til å trekke ut støpselet fra TV-en er de i Oslo: Bare 28 prosent gjør det her. I Innlandet og Viken trekker 48 prosent ut TV-støpselet, mens 42 gjør det i Agder og på Sør-Østlandet, 35 prosent på Vestlandet og 41 prosent i Trøndelag og Nord-Norge.

Millionskader i juli

Forsikringsbransjen registrerte 248 lynskader i juli i fjor. I tillegg var det 274 «elektrisk fenomen»-skader, viser bransjetall fra Finans Norge. Skadene kom opp i 64,3 millioner kroner bare denne måneden.

I en spørreundersøkelse If gjennomførte forrige sommer, svarte 7 prosent at de som regel reagerer med å bli redde under lyn og tordenvær, mens 18 prosent oppga at det blir nervøse mens uværet står på.

– Det er heldigvis sjelden det slår rett ned i hus, understreker kommunikasjonssjefen i If.

– Men folk skal være klar over at lynnedslag kan forplante seg i elnettet over ganske lange avstander, og skape spenning som slår ut mobiler til lading, TV-er, frysebokser, kjøleskap og datamaskiner. Slike skader er dekket på innboforsikringen, sier han.

Det enkleste å gjøre der og da for å beskytte seg, er å trekke ut støpselet fra kontakten.

– Slik det har vært i all den tid. Husk også på at bredbåndsroutere, kabel-TV-modemer og annen finelektronikk er utsatt. Her bør du også dra ut støpslene, sier Clementz.

Finvern trenger grovvern

Siden 2010 har det vært påbudt med montering av overspenningsvern i alle nye boliger og ved større renoveringer av det elektriske anlegget hjemme. Et såkalt grovvern i sikringsboksen er den beste beskyttelsen mot store spenningsendringer når det lyner og tordner. If oppfordrer til ettermontering.

– Såkalte finvern som settes i kontaktene har liten eller ingen effekt uten at grovvern er på plass, sier Clementz.

9 prosent i undersøkelsen svarer at de har finvern plugget inn i enkelte stikkontakter.

Kilde: Brennaktuelt.no