– Nå fastsetter vi en delingsordning tilpasset næringsområder som vil gi aktører større insentiv til å investere i fornybar kraft på bebygd areal. Fritaket for elavgift og nettleie vil øke lønnsomheten for solcelleanlegg og annen fornybar kraft. Ordningen vil kunne bidra til mer kraft samtidig som man unngår naturinngrep, sier energiminister Terje Aasland.
Formålet med delingsordningen er å gi insentiv til etablering av ny, fornybar kraftproduksjon på allerede bebygd areal. Først og fremst i form av solcelleanlegg på taket på næringsbygg, men også gjennom andre produksjonsteknologier. Fritak for elavgift og energileddet i nettleien kan utløse investeringer i nye produksjonsanlegg, og samtidig hjelpe næringsvirksomheter med å få ned energikostnadene sine gjennom å investere i egen kraftproduksjon.
Forslag på høring
Energidepartementet og Finansdepartementet hadde høsten 2024 et forslag på høring som legger til rette for deling av fornybar kraft tilpasset næringsområder. Ordningen som ble sendt på høring er nå fastsatt i forskrift med enkelte endringer i ordlyden for å tydeliggjøre avgrensingen av ordningen. En produsent kan dele kraft innenfor samme eiendom og nærliggende eiendommer dersom disse eiendommene inngår i et og samme næringsområde. Med næringsområde menes et geografisk avgrenset areal der næringsvirksomheter er samlokalisert. Dette vil være næringsparker, industriparker og lignende. Det stilles krav om at næringsaktører som skal delta i ordningen er del av et næringsområde der næringsvirksomheter samarbeider, har fellesfunksjoner og deler infrastruktur. Ordningen vil ikke gjelde for generell næringsbebyggelse i by- og sentrumsområder.
Energidepartementet vil i samråd med RME utarbeide en veileder for blant annet å ytterligere tydeliggjøre avgrensingen av næringsområde. Det tas sikte på at ordningen skal tre i kraft fra 1. januar 2026.