For å innfri Norges klimamål i 2030 er landet helt avhengig av å styrke kraftbalansen raskt. Ifølge Statnett sine prognoser kan Norge gå mot et kraftunderskudd i et normalår allerede fra 2027. Dette kan unngås gjennom en kraftfull satsing på energieffektivisering og lokal energiproduksjon. 

Det er beregnet av NVE at det er et lønnsomt potensial på 13 – 24 TWh energieffektivisering i bygg som ikke blir realisert med dagens virkemidler, skriver arrangørene av frokostmøtet.

Energikommisjonens legger stor vekt på energisparing, og anbefaler et energieffektiviseringsløft i bygg frem til 2030. Kommisjonen mener dette vil kunne igangsettes og få effekt raskere enn ny storskala kraftproduksjon.

Energikommisjonen argumenterer for innføring av en tidsavgrenset investeringsstøtte til energitiltak i boliger og yrkesbygg så raskt som mulig for å styrke kraftbalansen. Stortinget har også vedtatt en styrking av Enova sine støtteordninger for husholdninger.

Sentrale politikere er invitert til en debatt om støtteordninger og andre virkemidler for energieffektivisering, og følgende har meldt sin ankomst:

* Ragnhild Sjoner Syrstad, statssekretær i Klima- og miljødepartementet

* Bård Ludvig Thorheim, medlem i Energi- og miljøkomiteen fra Høyre

* Birgit Oline Kjerstad, medlem i Energi- og miljøkomiteen fra SV