- Rescue Charger kan levere 50kW ladeeffekt og brukes mot kjøretøy som har CCS2. Systemet er montert i et eget skapsystem som lett kan plasseres i en varebil og leverer nødstrøm dit du måtte ha behov for det. Hensikten med Rescue Charger er selvsagt ikke for å lade kjøretøyene fullt opp i nødstilfellet, men å gi dem nok energi til at de kommer seg til en ladestasjon eller til bussterminalen for egen maskin. Dette fordi det er ekstremt kostbart for operatørene å måtte ha veihjelp for å få tauet kjøretøyene, sier hun til Eliaden.

Etter endt serviceoppdrag kan enheten lades raskt opp igjen på under 1,5 time ved å koble systemet til en standard CCS2 DC hurtiglader eller via standard AC industristikk, og vil deretter være klar for nytt bruk.

Freber Elektronikk ble etablert i 1984 og er et heleid norsk selskap med hovedkontor i Drammen. Kjernevirksomheten er rådgivning, skreddersydd design av løsninger for energilagring, batteriløsninger, elektronikk-komponenter og spesialkabler. Selskapet har et stort fokus på energieffektivisering, bærekraft og innovasjon.

Lian tiltrådte lederstillingen 1. januar 2023, og har lang erfaring fra teknologi og ledelse innenfor flere innovative bransjer. Blant annet har hun flere års erfaring i ledende stillinger i ELKO og Kongsberg Gruppen. 

Freber har lenge har tilbudt mobile powerbank-hengere, som bidrar inn mot realiseringen av elektrifiseringen og lading av el-kjøretøy og el-maskiner på byggeplasser hvor infrastrukturen ennå ikke er på plass. 

- Denne løsningen betinger at sjåføren har sertifikat for å kjøre stor henger, det slipper man å tenke på med Rescue Charger, påpeker hun.

Alle typer lagringsløsninger

Freber produserer ikke batterimodulene selv, men er et kompetansehus innen energilagring som finner løsninger markedet har behov for og henter inn produktene fra et stort globalt nettverk av samarbeidspartnere og partnere. Selskapet har komplette modulære energilagringssystemer fra 15kWt og oppover, i enten innendørsrack, utendørsskap, mobile hengere eller containere.

- Vi har blant annet levert 20 fots containere med totalt 4.4 MWh batterikapasitet til Unibuss. De benyttes primært til å ta ned toppene når strømmen er dyr, men også i kombinasjon med lagring av overskuddsenergi fra solcellepaneler og lagring fra nettet når strømmen er rimelig. Fleksibiliteten energilagringssystemene tilbyr både med størrelse og verdiforslag er stor.

Christin Lian kan også fortelle at selskapet er med i flere spennende nettverk med mange land verden over som tester eksisterende og nye batteriteknologier, som kondensatorer og andre fremtidige nyvinninger. Dette er teknologi som tilbyr ikke-brennbare løsninger som opererer i mye større temperaturområder, med potensiale både mot industrien og privatmarkedet.  

Freber Elektronikks daglige leder Christin Lian.
Freber Elektronikks daglige leder Christin Lian.

Vil vise seg fram under Eliaden

Freber vil presentere både Rescue Charger og sine øvrige segmenter under Eliaden, en deltagelse Lien har store forventninger til.

- Det er fortsatt mange som ikke kjenner til oss, derfor ønsker vi å gjøre Freber mer kjent blant besøkende og utstillere. Samtidig ønsker vi å gjøre nødstrøm-løsningen mer kjent, samt at vi ønsker å vokse innen elektronikk- og batterisegmentet.

- I tillegg håper vi å knytte til oss flere samarbeidspartnere ved å vise alt vi kan tilby, slik at vi kan ta opp kampen mot de store aktørene, sier hun.

Kilde: Eliaden.no