Vi er jenter i elektro, 

Står i front med kraft, det er ingen tvil. 

Med elektrisk energi, vi former vår vei, 

Fremtidens fagfolk, det er vi, 

Stødig på strøm, vi føler oss fri, 

Kablene på plass, vi bygger og vi sier ja, vi er...

 

Sikringsskapets dronninger, vi er helt rå, 

Null stress med 230 volt, vi vet hva vi kan nå. 

Personlighet og stemning, alltid godt humør, 

Latter i verktøykassa, vi sprer glede, det er vår gave....

 

Lill Jeanette og Monica er nå er i ferd med å legge siste hånd på verjet før verdenslanseringen. – Jeg ønsker å ære jentene i den flotte gruppen vår, og håper enda flere kommer til. Målet er å få flere jenter til å søke elektrofag og at de blir i faget, forteller hun til Elektro 24-7.

Monica etablerte Facebook-gruppen «Jenter i Elektro Oslo og omegn» i januar 2024.
Monica etablerte Facebook-gruppen «Jenter i Elektro Oslo og omegn» i januar 2024.Foto: Liss-Hege Eriksen

Sterk vekst

Det var nettopp Monica - som til daglig jobber som fagkonsulent for NHO Elektro Oslo og Omegn- som etablerte den lukkede Facebook-gruppen «Jenter i Elektro Oslo og omegn» i januar 2024, med mål om å styrke fellesskapet blant jenter i elektrobransjen i regionen. 

Siden har nettverket vokst til nær 200 medlemmer og er i stadig vekst. 

– Det er fortsatt mange hindre som må forseres og mange holdninger som må endres før kvinner er likestilt med menn i elektrobransjen, understreker hun. 

Gruppen retter seg mot jenter i hele utdannings- og yrkesløpet, fra ungdomsskoleelever til ferdig utdannede fagarbeidere. Selv har hun teknisk fagskole, bachelor i elektro og fagbrev som energimontør og elektriker - og har erfaring både som lystekniker, elektrofaglærer på videregående skole og grossist. 

Initiativet kommer som svar på en kjent utfordring i bransjen. 

– Mange jenter i elektro- og datateknologi står ofte alene i mannsdominerte miljøer, både i utdanning og yrkesliv. Gruppen skal fungere som en trygg møteplass der medlemmer kan dele erfaringer, stille spørsmål og knytte kontakt med andre i samme situasjon. 

Hun har selv erfaring på dårlig tilrettelegging for kvinner i elektrobransjen; eksempelvis at byggeplasser der toalettet kun var en bøtte, skjermet med en svart søppelsekk! Ellers er garderobeforhold, hygienefasiliteter, arbeidstøy osv., kjente problemstillinger – i tillegg til at de fortsatt møter inngrodde, nedlatende holdninger hos mannlige kolleger. 

– Vi ønsker å gjøre det lettere å være jente i elektro. Mange har behov for et fellesskap og noen å sparre med. 

– Er det fortsatt like viktig å fokusere på jenter i elektrobransjen? 

– Bransjen trenger flere folk, og spesielt med det grønne skiftet og elektrifiseringen av samfunnet er etterspørselen etter elektrofagfolk økende. Da er det ikke bærekraftig å rekruttere fra bare halve befolkningen. 

Å få flere jenter inn i faget handler også om å dekke kompetansebehovet, påpeker hun. 

– Et mer mangfoldig arbeidsmiljø, fører ofte til mer innovative løsninger og et bedre arbeidsmiljø. Det er mange som er forutinntatt og tror at jenter ikke «passer» i bransjen, men det finnes hjelpemidler til det meste, så det er svært få jobber som er for «tunge» til at vi ikke klarer det. 

– Synlige rollemodeller gjør det lettere for yngre jenter å se for seg en fremtid i elektro. Jeg henter jenter fra gruppa til ulike happeninger når jeg får forespørsler…. 

– På hvilke områder sviktes det mest? 

– Mange jenter får aldri elektro som et reelt alternativ. Det mangler synlige forbilder, og faget presenteres ofte på en måte som ikke treffer bredt nok. Rådgivere på ungdomsskolen kan ikke nok, slik at de anbefaler tradisjonelle retninger i stedet. 

– Det er fortsatt for mange steder der kvinner føler seg alene, usikre eller ikke helt inkludert. Spørsmål blir ikke alltid tatt imot med respekt, og kommentarer eller små handlinger kan bidra til å svekke trivselen. Kvinner opplever fortsatt at de må bevise seg mer enn menn. Arbeidstøy kommer stadig vekk opp som et tema. 

– Er det blitt en bedring med årene? 

Flere bedrifter tar ansvar for mangfold og det har blitt mer åpenhet i samfunnet. Samtidig går endringen sakte, og det krever kontinuerlig innsats – både fra toppen og fra grasrota. «Brakkekulturen har blitt bedre med generasjon Z, men det er fortsatt mye som henger igjen når det gjelder å snakke «tøft» for å hevde seg. De eldste er vel verst (50+)! 

Målet er å rekruttere flere jenter til elektrobransjen samt å hindre at de som allerede er i bransjen ønsker å forlate den på grunn av praktiske og/eller psykososiale utfordringer. 

– Ved å trygge jentene, knytte sterkere bånd de imellom, kompetanseheving om deres rettigheter og ha en trygg arena der de kan lufte tanker og stille spørsmål, håper vi at vi vil lykkes.

«Jenter i Elektro Oslo og omegn» har vokst til rundt 200 medlemmer og hadde nylig sin tredje samling. Foto: Liss-Hege Eriksen
«Jenter i Elektro Oslo og omegn» har vokst til rundt 200 medlemmer og hadde nylig sin tredje samling. Foto: Liss-Hege Eriksen

Vellykket jentetreff

Nylig gjennomførte de deres tredje jentetreff, denne gangen hos Ahlsell i Oslo – med 38 fremmøtte. Ahlsell pratet først litt om sin satsing på kvinner i bransjen, etterfulgt av foredragsholder Gyrid Beck Solberg. Gyrid pratet blant annet om positiv og negativ selvsnakk, og hvordan dette påvirker kroppen. «Det er feil man lærer av, og det er ikke farlig å drite seg ut», påpekte hun blant annet. 

Etter den faglige inputen, ble det sosial hygge med grillmat, musikk og karaoke. Her er noen tilbakemeldinger fra deltagerne:

Amalie: – Jeg syns jentetreffene er fine, det er gøy å se hvordan andres hverdag i elektro er og hvor variert arbeid det er innenfor elektro. Det er også veldig fint for å få et avbrekk i hverdagen. Å kunne prate jobb uten stress, og at det er for alle – uansett økonomi, om du går skole , er lærling eller montør. Det er et fint tilbud som det går and å få med alle som tilhører jenter i elektrokategorien. 

Anna: – Jentetreffet er en bra måte å samles på for å prate sammen og kjenne at man ikke er alene noe sted! Vi viser at vi holder sammen, og det kan engasjere flere jenter til å velge elektro på videregående. 

Lisa: – En gøy og trygg opplevelse. Så mange forskjellig type jenter, fikk en til å føle seg inkludert og stolt over valg av yrke! 

Anna: – For å være helt ærlig hadde jeg ikke trua helt i starten, på at Jenter i Elektro og jentetreffene skulle bli så populært og stort som det har blitt. Jeg tenkte at det var best å ikke anerkjenne at man var en minoritet, og oppføre seg som om det var like naturlig å være på denne jobben som på hvilken som helst annen jobb. Men uansett hvor mye man prøver å manifestere det vil, man kjenne en forskjell - uansett om man ikke opplever direkte forskjellsbehandling eller diskriminering. 

– Derfor har det vært overraskende hyggelig å ha et nettverk med massevis av andre jenter i lik posisjon. Det er fint å kunne treffe andre i akkurat samme arbeidssituasjon og dele erfaringer, høre hvordan de har det, og løfte hverandre. Jeg tror mange, inkludert meg selv, også har blitt overrasket over hvor mange jenter vi er i bransjen. Vi møter jo sjeldent andre jenter fra elektrobransjen på jobb, hvis vi ikke er flere i firmaet. Det å føle seg som en del av et stort, likesinnet fellesskap er med på å bygge enda mer selvtillit og generell velvære i hverdagen. 

Elisabeth: –Jeg synes jentetreffet var supert. Det er super hyggelig og sosialt, og det er spennende å høre på de som prater for oss. Det er fin en mulighet for å bli kjent med andre innenfor yrke og for å møte de du ikke så ofte møter ellers. Alle som deltar, er åpne for alle og inkluderende! Synes også det er bra å se at andre engasjerer seg i det og at de vil ta en del av det. Hadde en så fin kveld på treffet og gleder meg til neste. 

Julie: – Jeg syntes jentetreffet var veldig hyggelig, akkurat som tidligere. Det er utrolig flott å kunne treffe så mange i samme bransje og det å kunne dele erfaringer eller bare morsomme øyeblikk, men også at man kan snakke om alt annet man er interessert i. 

– Det er alltid hyggelig å treffe igjen kjente fjes som man kanskje blir enda bedre kjent med, samtidig som man blir kjent med nye. Og så kan man glede seg til man treffer de igjen ved neste anledning. Det er tydelig at det er lagt mye tid i planlegging og arrangering av treffet og det settes pris på. Flink foredragsholder, god mat og bra underholdning. Kjempegøy med egen sang, og gleder meg alt til neste gang! 

Silje: – Jeg har vært med helt fra starten og det varmer hjertet mitt å se hvor mange vi allerede har blitt etter tre møter. Jentetreffet gir oss en plattform for å møte jenter i samme yrke i alle aldre fra hele Oslo og omegn. Gruppen skaper et felleskap hvor vi kan snakke om alt fra arbeid, hverdagen og utfordringer. Personlig er jeg veldig fornøyd og takknemlig for at dette tilbudet finnes!