Beskyttelse ved feil i kabelisolasjonen kan ivaretas ved bruk av jordfeilvern som trigges når lekkasjestrømmen til jord overstiger den innstilte følsomheten til vernet – eksempelvis 300 mA.

- Effektbrytere av siste generasjon som ComPacT NSX og NSXm tilbyr nå jordfeilbeskyttelse innebygget i overstrømsvernet, slik at det ikke krever mer plass enn bryteren i seg selv. Denne løsningen gir også muligheten til konstant overvåking; når bryteren kobles opp i et driftssystem, vil den levere pre-alarmer på avvik i lekkasjestrømmen som følge av svekkelse i isolasjonen, sier Torgeir Andersen, Channel Marketing Manager for tavlebyggere i Schneider Electric.

 

IEC 60364-standarden og NEK 400 anbefaler i tillegg at forbrukerkurser i kritiske installasjoner også beskyttes med serielysbuevern. Dette er et vern som automatisk kutter strømtilførselen til kursen når det detekteres en lysbue i kretsen. Ved å kutte strømtilførselen umiddelbart, hindrer lysbuevernet lysbuen i å nå høy nok temperatur til å starte en brann.

Anbefalte tiltak
- Det finnes flere tiltak for å sikre driftskontinuitet og sikkerhet gjennom utstyrets levetid, sier Torgeir Andersen, og lister opp følgende:

  • Oppnå sikrere tilkoblinger ved å benytte testet og prefabrikkert koblingstilbehør for tavlesystemet, som eksempelvis Schneider Electrics Linergy skinne- og klemmesystem, eller komponenter forsynt med tilkoblingsklemmer av typen EverLink, som opprettholder konstant klemmemoment over tid, uavhengig av temperatursvingninger og vibrasjoner, med mer.
     
  • Benytte tilleggskomponenter for konstant temperaturovervåking for å oppnå tidlig deteksjon av sviktende tilkoblinger, temperaturdata og -alarmer. Ved å montere TH110- og CL110-temperatursensorer på de kritiske stedene i tavlene, strømskinner og trafotilkoblinger vil en oppnå konstant og nøyaktig overvåking av tilstanden på tilkoblinger og omgivelsestemperaturen.

 

TH110_CL110.jpg

 

  • Schneider Electric har også utviklet HeatTag, en smart gass-sensor: den detekterer gasspartikler som avgis av kabelisolasjonen når temperaturen øker. HeatTag vil gi tidlig pre-alarm til driftspersonalet om økning i kabeltemperaturen allerede før den når en kritisk grense - og før røyk eller brann oppstår.
     
  • Tjenester som EcoStruxure™ Asset Advisor kan også gi analyser med tilstandsbasert, proaktive tiltaksanbefalinger gjennom periodiske rapporter.