Vi snakker selvsagt om smarthusproduktene til Datek Smart Home AS, som har store ambisjoner om å gjøre dingsene til allemannseie. Til å lede den ambisiøse jobben, har de håndplukket Sondre Aarrestad, en nestor i telecombransjen.

Aarrestad har sin teknologibakgrunn fra NTNU i Trondheim og har siden vært lidenskapelig opptatt av teknologi som kan forbedre og forenkle folks hverdag. Han kom fra jobben som daglig leder hos NextGenTel da han tiltrådte tilsvarende stilling hos Datek Smart Home i august i fjor, og har før det hatt ledende stillinger gjennom mange år i henholdsvis Get og NetCom.

Et nytt industrieventyr

- Jeg følte tiden var inne til å gjøre noe nytt etter 20 år med telecom, og da denne muligheten dukket opp kunne jeg ikke la sjansen gå fra meg. Jeg har hatt kjennskap til Datek som selskap i mange år, og ble litt trigget av å kunne bidra til å skape et nytt industrieventyr basert på en gjeng med fanatiske - og fantastiske - teknologer.

Aarrestad har selv hatt hjemmet sitt proppet av teknologi i mange år. Samtidig har han erfart hvor utfordrende det er å gjøre dette til hvermannsens produkter.

- Problemet oppstår i det du kaller det smarthus eller smarthusteknologi. Det er selvsagt noen som synes dette er verdens mest spennende greier, men de fleste skjønner ikke noe av det - eller de grøsser på ryggen fordi de har forsøkt uten å ha fått det til. Derfor er mitt og vårt fokus på å lage løsninger som tilfredsstiller flertallets ønsker om å ha enkle og trygge løsninger hjemme som hjelper til med å løse noen av hverdagens små og større utfordringer. For eksempel de høye strømregningene.

Eva så dagens lys

Datek har lenge levert smarthusprodukter for både privatmarkedet og for store aktører med behov for ferdigutviklede løsninger, men ønsket også å leverer en komplett smarthusløsning for privatmarkedet. Slik ble tanken om Eva Smarthus som merkevare født, og som altså har som mål å gi alle mulighetene til å få et smartere, bedre og tryggere hjem.

- Det finnes en god del løsninger i markedet i dag som kan styres via WIFI-nettet og opp i skyen. Vi ønsker derimot å ha ende-til- ende-kontroll på løsningene som skal inn i hjemmet, som vi anser som veldig viktig. Derfor har vi lagd en omfattende back-end, som er vår skyløsning. Den inneholder alle elementer som skal til for at systemet skal fungere selv om du skulle kutte over fiberkabelen.

Med det som utgangspunkt, har de bygd på med egne produkter på toppen, som danner basisen i Eva Smarthus.

- Eva er basert på et åpent system, så du kan bruke sensorer fra andre leverandører som er Zigbee-sertifiserte. Dessuten er det lett å forstå og enkelt å sette opp via en enkel, intuitiv app som gir deg full oversikt og kontroll, legger han til.

Til Eker Design for å gjøre seg lekker

Selv om det naturlig nok er det indre - egenskapene - som teller, har Datek lagt store ressurser i å skape et innbydende førsteinntrykk av Eva ved å kople på Eker design tidlig i skapelsesfasen.

- Mye av det som er lagd er stort og klumpete, men vi ønsket produkter med et vennlig uttrykk, ikke teknisk, som skulle se bra ut i stua. Vi har hatt et langt og godt samarbeid med Eker Design, sier han og viser fram hub-en, som i størrelse og form er som en snuseske. Også bevegelsessensorer, dør- og vindussensorer, vannsensorer og stemningsbrytere er blant produktene i Eva-familien som har vært innom tegnebrettet til det Fredrikstad-baserte designselskapet.

Dette kreative samarbeidet ønsker de å fortsett med når nye produkter skal tas fram, understreker han.

At utvikling, design og mesteparten av produksjonen foregår i Norge, mener Aarrestad også er av betydning for samarbeidspartnernes og forbrukernes valg.  

- Ja, det er et kvalitetsstempel mange setter pris på!

Selges via nettbutikken

Foreløpig får forbrukeren tilgang til Eva kun gjennom deres egen nettbutikk, og Aarrestad innrømmer gjerne at det er en stor jobb å gjøre for å synliggjøre og tilgjengeliggjøre produktene i stor skala.

- Foreløpig har vi stort sett ikke gjort noe aktivt for å markedsføre oss overfor forbrukeren. Først får vi finne ut om vi skal lansere dette på egenhånd og ta det meste av jobben selv via den tradisjonelle verdikjeden. Det betinger i tilfelle at vi som produsent må informere og kommunisere godt, men også distributør og elektriker må finne en motivasjon ved at de ser hvor enkelt systemet er å installere og ta i bruk - og ikke minst ser de driftsmessige konsekvensene.  

- Men Eva kan fint selges sammen med andre produkter og eksisterende verdikjeder, og det er nok der de største volumene vil komme, tenker han høyt.

- Det er utvilsomt en er spennende reise vi er i startfasen av, og Eva skal fortsette å sjarmere seg inn i manges hjerter!