Dagens sparkes i gang av Daglig leder i Lyskultur, Ida Thorendahl, som er konferansier gjennom hele dagen.

Første tema for den faglige delen av arrangementet, er utskiftning av utdaterte lyskilder i henhold til RoHS-direktivet. Frank Jaegtnes fra EFO forteller om hva bærekraft betyr for belysnings- og elektrobransjen. Anja Ronesen fra Renas skal lose oss gjennom reisen til et utfaset lysrør.

To aktører i eiendomsbransjen stiller til en samtale om hvilke muligheter RoHS gir dem, og hvordan de kan lykkes i en snuoperasjon. Statsbygg følger opp med hvordan de bruker EPD i praksis, og hvordan dette skal sikre bærekraftige bygg, både nå og i framtiden. Til slutt for dette temaet forteller Tore Ledaal fra Nemko hvorfor det er viktig å godkjenne elektriske produkter.

I andre del flyttes tema til utendørsbelysning og de fordeler og ulemper det har.

Erling Fjeldaas fra Statens Vegvesen skal lose oss gjennom hva deres rolle i naturkrisen er. Per Strömsberg fra USN skal ha fokus på Nattlysturisme, basert på teksten bak et samarbeid mellom USN og Statens Vegvesen om turisme og lysforurensning, naturlig lys og negative innvirkninger på menneskers opplevelse av natur i turismen, og negativ påvirkning på dyreliv og naturmangfold. Claus Petersen fra Stavanger kommune og Martin Aasness fra Kongsberg kommune skal presentere deres viktige satsning på en strategisk lysplan for kommunens bruk av kunstig belysning.

Den faglige delen avsluttes av den danske lysdesigneren Jesper Kongshaug som skal lose oss gjennom ulike spennende prosjekter han har utført, for blant annet Tivoli i København. Jesper ønsker å formidle hvordan vi kan bli venn med mørket, og hvordan belysningsbransjen kan bruke mørket i sitt arbeid.

Kvelden fortsetter med Lysprisen 2023, en prisutdeling hvor det deles ut seks forskjellige kategorier: UNG, Bærekraft, Beste Utendørs- og Innendørsprosjekt, Teknisk løsning og Åpen klasse. Hvem vinner årets gjeveste priser?

Les mer om de nominerte her.

Meld deg på årets viktigste dag for Lys- og belysningsbransjen; Lysets Dag 2023.