Det er Samfunnsøkonomisk analyse som har utarbeidet rapporten på oppdrag fra Nelfo, NHO, Abelia og Finans Norge. Der blir det bekreftet ytterligere at elektronæringen er sentral for at vi skal nå klimamålene. Her kan du lese hele rapporten.

Slik blir bruken av kunstig intelligens utnyttet i de omtalte bedriftene:

Solcellespesialisten:

 * bruker kunstig intelligens på tre områder; droner med datasyn for å overvåke produksjonen, automatisering av arbeidsoppgaver og optimalisering av produksjonen som skal inn i nettet.

* har også utviklet sitt eget ERP-system, som samler inn store mengder data om virksomhetens installasjoner. Infrastrukturen har lagt til rette for bruk av kunstig intelligens, som kan optimalisere ressursbruken, planlegging og produktutvelgelse.

Schneider Electric Norge:

* har de senere årene utnyttet AI for å både effektivisere egne prosesser og levere bedre produkter og tjenester til sine kunder. Eksempelvis brukes AI til energioptimalisering, slik som overvåkning og styring av varme og ventilasjon.

* bruker også AI i analyseverktøy for markedsutvikling, chatbots, samt drifts- og supportløsninger.

JM Hansen:

* har sammen med oppdrettsnæringen og Clarify utviklet FEED, sikrer og sammenstiller data fra sensorikk i og ved merder i oppdrettsanlegg.

* innhenter og kvalitetssikrer dataene som innhentes og leverer fra seg analyseklare data til oppdrettsvirksomheter.

* over tid vil FEED gi historiske data og kombinert med kunstig intelligens og bransjens ekspertise vil dette gi oppdrettsvirksomhetene bedre forståelse for hva som påvirker fôringen, samt et godt beslutningsgrunnlag for å optimalisere fôringen.

Mer om de tre bedriftenes bruk av kunstig intelligens, finner du på Nelfos hjemmeside.