Det sier daglig leder Frank I. Guneriussen hos Elfob som leste utspillet til Lars-Ole Johnsen, fagansvarlig for elektro og ekom i Akershus fylkeskommune med interesse. 

Johnsen beskrev hvordan han opplevde situasjonen innen samferdselselektro og hvordan fylkeskommunen har jobbet med å sette temaet på dagsorden. Han beskrev en situasjon hvor svært mange prosjekter ender med tids- og kostnadsoverskridelser. Det er også påfallende få aktører som konkurrerer om oppdragene, selv i en tid hvor det er generelt mindre byggeaktivitet og færre prosjekter å regne på. Elektroarbeid i samferdsel dekker en rekke tekniske områder, som både krever spesialkompetanse og store ressurser. 

– I tillegg er det få aktører som vet hva som er påkrevet, sier Guneriussen. 

Ville øke interessen 

Elfob har base i Mjøndalen og er et godkjent opplæringskontor i elektrofagene i Buskerud, Akershus, Vestfold og Innlandet. Opplæringskontoret har hatt samferdselselektro på agendaen siden 2021, gjennom et samarbeid med Viken- og nå Buskerud fylkeskommune. Målet er nettopp å øke interessen for å arbeide med elektriske installasjoner på samferdselsområdet. 

– Vi samarbeidet tett med daværende Viken fylkeskommune og hadde med lærlinger ute på anlegg. Behovet for elektrofagfolk på dette området er stort, og målet var å få flere til å utdanne seg til dyktige elektrofagfolk til å installere, drifte og vedlikeholde elektriske installasjoner på vei-, bro- og tunnelprosjekter. 

Ønsker å heve kompetansen 

Guneriussen påpeker at det er egne krav innen samferdselsområdet, og at opplæringen i elektrofagene i stor grad er rettet mot næring og privat sektor. Derfor ønsket de å heve kompetansen til lærlingene som arbeider i medlemsbedrifter som satset på samferdsel eller ønsket å gjøre det. 

– Selv om vi ikke har hatt like stort fokus på temaet etter at Viken ble oppløst, er det helt klart aktuelt å løfte det fram igjen, da behovet for denne kompetansen fortsatt er stor.