Da koronapandemien flyttet kurs og seminarer fra klasserommet til nettet, tok Nelfo raskt grep. Hovde kontaktet Videocation, Norges ledende leverandør av videobaserte kurs til næringslivet, og sammen skapte de kompetanseportalen Elflix - utviklet spesielt for elektrobransjen. Her får medlemsbedriftene tilgang til Nelfos skreddersydde kurs i tillegg til mer enn 200 videokurs fra Videocation innen temaer som ledelse, økonomi, salg, markedsføring, bærekraft og digitalisering. Elflix er basert på årlig abonnement knyttet til én person, og som aktiveres ved kjøp.

Lanseringen fant sted 15. februar, og den nye kompetanseplattformen ble straks omfavnet av bransjen, forteller Hovde.

- Vi produserer nå nye, aktuelle videokurs fortløpende, og har en målsetting om å passere 100 kurs i løpet av våren. Samtidig jobber vi med å gjøre innholdet lettest mulig tilgjengelig for brukerne.

Det er ikke problem å finne aktuelle temaer for en bransje i rivende utvikling, men Hovde vil gjerne ha forslag og ønsker om kurs fra medlemmene.

- Absolutt. Vi lytter alltid til våre medlemmers ønsker og behov, så her er det bare å komme med tilbakemeldinger og innspill!

Et komplekst område

Nettopp å legge til rette for kompetansepåfyll for sine medlemmer, er en av Nelfos primæroppgaver. Hovde understreker viktigheten i medlemmene faktisk bruker de tilbudene som finnes, selv i en travel tid hvor det er mer enn nok «mat» til de fleste.

- Kompetanse er et komplekst område. I tillegg til den lovpålagte kompetansen man ha for å løse kundenes behov og ivareta sikkerheten, er det viktig å også tilegne seg den kunnskapen man bør ha. Vi jobber derfor både langsiktig med å påvirke myndighetene i forhold til læreplaner og kortsiktig ved å tilby medlemmer det de trenger i dag.

Han trekker fram den nye avhendingsloven som et godt eksempel på akkurat det sistnevnte, hvor selger av en bolig har fått et større ansvar for dokumentasjon for å avdekke eventuelle skjulte mangler. Det betinger en god oversikt over el-anleggets tilstand og eventuelle kostnader til utbedringer, og NEK er i gang med å utarbeide en standard for el-takst som vil avdekke feil og mangler.

- Det hersker mye forvirring rundt dette, og er et godt eksempel på et område hvor det er behov for opplæring. Dette er et typisk kurs gjennom Elflix.

I tråd med tiden

Sommeren 2020 var det kraftig etterspørsel av webinarer og nettkurs. Istedenfor permitteringer, tilbød elektrobedriftene de ansatte digital kompetanseheving. En læringsarena som er kommet for å bli, er Hovde tydelig på.

- Markedsituasjonen i dag er annerledes enn for to år siden. De ansatte har ikke tid til å delta på direktesendte webinarer og kurs, men vil se i opptak når de har tid. Men i stedet for å se på et dårlig opptak fra et webinar, har vi nå profesjonalisert opplæringen gjennom Elflix. Her er opplæringsmaterialet samlet og gjort lett tilgjengelig - og med et faglig innhold som er like bra som et fysisk kurs. De nye, digitale arbeidsrutinene vil fortsette i et enda høyere tempo i tiden framover, derfor er har vi videreført vår digitale satsing gjennom å tilby kompetanseheving 24 timer i døgnet året rundt gjennom strømmetjenesten Elflix.

- Det har vært en ubetinget suksess!

Godt samarbeid

Nelfos markedssjef gir skryt til samarbeidspartneren Videocation, som har bistått Nelfo med å designe nettakademiet med integrasjon mot organisasjonens medlemssystem og også vært behjelpelig med produksjon av videokurs.

- Samarbeidet har vært både lærerikt og positivt, og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Hovde.

Steinar Muggerud, direktør for forretningsutvikling hos Videocation mener Nelfos satsing på Elflix viser at organisasjonen tar kompetanseutvikling på alvor, og at de er nytenkende ved at de endret forretningsmodellen fra å ta betalt per kurs til å gå over til en abonnementstjeneste på kunnskap. Her har mange organisasjoner og bedrifter noe å lære, mener han.

- Elflix har fått en veldig god mottakelse i markedet. Det å gi alle en anledning til å lære av de beste når det passer i en hektisk hverdag er fremtidens måte å lære på for bedrifter, organisasjoner og ansatte, sier Muggerud til Elektro24-7.