– De siste årene har vi sett at økosystemene og leverandørene har gått fra å være isolerte til å bli mer åpne. Leverandørene har forstått at et bygg ikke bare vil bruke en løsning, og har derfor beveget seg i retning av åpne protokoller, eksempelvis Matter fra Connectivity Standards Alliance, sier Linda Firveld, Chief Operational Officer i Eye Networks.

Eye Network er en kompetanse og tjenesteleverandør for nordiske Internettleverandører med ekspertise på hjemmenettverk, wifi og analyseverktøy.
 

Åpne protokoller

Matter er en standardisert og en åpen protokoll utarbeidet av Amazon, Apple, Google og The Zigbee Alliance.

– Matter er en protokoll som ligger på toppen av kablede eller trådløse nettverk, og er et forsøk på en standardisering hvor de store går sammen om en felles kommunikasjonsprotokoll. Nå ser vi også at flere B2B-produsenter åpner for Matter, eksempelvis Elko som nylig lanserte en termostat med støtte for Matter.

– Om du hadde Google Nest, Amazon Echo, Philips Hue, IKEA Trådfri og en Elko-sensor i samme bygg måtte man tidligere kjøpe en gateway for hvert system. Nå gjør Matter at det ikke spiller noen rolle hvilket system du bruker. Om man har en termostat fra Apple, et kamera fra Google og et kjøleskap fra 
Samsung kan man styre enhetene fra samme app. Hensikten med Matter er at brukerne ikke låser seg til et system, og du kan styre de samme enhetene uavhengig om du bruker en Android- eller en Apple-telefon.

Hun forteller at den første offisielle versjonen ble lansert i fjor og at de første produktene allerede er på markedet. 

– Det kommer stadig revisjoner av protokollen og nye enheter som støtter den. Det fine med Matter er at den krysser alle bærerne som kabel og trådløs. Produsentene skjønner at om alle skal krige med egne protokoller vil det skape større problemer enn muligheter. Da har produsentene heller valgt å gå sammen for å finne en felles standard, sier Firveld.
 

Jan Pedro Tumusok, grunnlegger og daglig leder i Eye Networks.
Jan Pedro Tumusok, grunnlegger og daglig leder i Eye Networks.

Økende integrasjon

Jan Pedro Tumusok, grunnlegger og daglig leder, forteller at selskapet leverer infrastrukturen for bærerne av kommunikasjonen mellom sensorene, enhetene, appene og skyen. 

– Etter lanseringen av Matter ser vi at kommunikasjon som tidligere gikk på Zwave, Zigbee eller andre proprietære standarder nå flytter over til wifi siden den er standardisert og enkel å bruke for alle. Siden wifi praktisk talt er over alt, ser vi også at stadig flere produsenter velger å dekke ulike bærere.

– Det er flere norske firma som leverer ulike smarthus-løsninger som har gjort gode integrasjonsjobber, men de er likevel avhengige av å legge inn støtte for alle mulige enheter i sin gateway. Det gjør at om det kommer en revisjon på en sensor må man teste at den fortsatt virker på gatewayen. Vi ser derfor det flere som lanserer enkle løsninger hvor man setter opp wifi med skyløsning og integrasjon. 

– Et eksempel der er Adax sine varmeovner med egen styring fra skyen. Den kommuniserer naturligvis med Adax sin skytjeneste, men kan også styres via Amazon Alexa. Vi ser stadig utbredelse av integrasjon slik at man kan styre enheter fra ulike plattformer. Vi ser også at de forskjellige leverandørene har APIer slik at man kan styre de fra egne løsninger. Enhetene åpner for kommunikasjon med Alexa, Homly, Open Home Assistant og andre. Elko har også åpnet for API-integrasjon gjennom skyen, sier han.

Tenker sikkerhet fra dag en

Han forteller at produsentene har begynt å tenke sikkerhet allerede på utviklingsstadiet.

– I begynnelsen tenkte man nesten ikke sikkerhet på trådløse enheter. I dag tenker produsentene sikkerhet fra dag en. Om man skal være pessimistisk finner man alltid feil, men leverandørene er blitt bedre på sikkert design og sikkerhetsoppdateringer. Selv om man aldri kan være 100 prosent sikker tenker produsentene sikkerhet fra begynnelsen.

– Det handler også om samarbeid på tvers av mobilnett og wifi, og det å gjøre brukeropplevelsen enklere og mer sømløs. Om du ser på Amazon eero har de virkelig gått inn for å skape en god brukeropplevelse og design som gjør det enklere å bruke enhetene på en sikker måte.

– Mye er samtidig drevet av reguleringer som GDPR som gjør at man tenker sikkerhet. Det gjør at produktene blir designet på en sikker måte før man lanserer produktene. Jeg vil fortsatt påstå at kablede løsninger er sikrere. Om man bruker trådløs kommunikasjon kan signalene plukkes opp, selv om de er kryptert. Tommelfingerregelen er at det alltid er bedre med kablede løsninger, men om noen får tilgang på kabelen er det fortsatt en utfordring, sier han.

Jobber tett med kundene

Firveld forteller at selskapet er opptatt av tett samarbeid med kundene for å finne de beste løsningene for deres behov.

– Vi har jobbet med kundeprosesser i mange år og forstår de ulike behovene. Om du ser på sensorikk er det mye som har skjedd bare de to siste årene. Utviklingen har ført til endringer i hvilke vurderingen som må gjøres. Vi jobber nå sammen med internettleverandører og produsenter for å etablere et rammeverk for beste praksis i industrien. Det er så mye som er nytt i markedet at vi også må tenke nytt. 

– Om du ser på næringsbygg vil det være en tidslinje hvor man installerer noe i begynnelsen før det kommer leietakere som installerer egne enheter og infrastruktur. Da er det viktig å ha diskusjoner med bransjen om hva som er beste praksis. Vi er samtidig verdensmestere i å tilpasse oss EU-direktiv og pålegges stadig mer i forhold til miljørapportering og bærekraft. Da må vi finne ut hvordan vi kan jobbe sammen for å nå målene.

– Vi går inn i en spennende tid. Tidligere var det enklere å finne en god løsning, men nå åpnes en ny verden både for privat- og bedriftsmarkedet. Vi har derfor en konkret prosess for å etablere et helt nytt rammeverk for beste praksis og bruker mye tid på samtaler og rådgivning med kundene. 

– Dette samarbeidet vil materialisere seg i Eye Point Academy, en utvidelse av kurstilbudet vi allerede har etablert. Det handler om å ha en løpende prosess med kundene for å kunne være leverandøren som gjør at de andre også kan levere raskt, sier Firveld.

Åpne standarder gir nye muligheter

Tumusok forteller at de også jobber mye med kommersialisering og forretningsutvikling. 

– Jeg tenker at den som eier næringsbygg bør ha en strategisk tilnærming til både infrastruktur og plattformer. Da har man uendelige muligheter for å åpne plattformene for tredjepartsleverandører som leietaker eller driftspersonell vil trenge i fremtiden. Jeg tror dette vil åpne for helt nye forretningsmodeller basert på mikrotjenester og hyppige transaksjoner. Jeg tror også det vil komme nye muligheter for innsamling av energidata og brukerstyring.

– Det er uendelig mange muligheter når man har sensorikken på plass. Et morsomt eksempel fra en kundecase er hvordan man innretter et kontorbygg for klimastyring. Vi så at kvinner generelt fryser litt før menn, så menn vil ha det litt kaldere enn kvinner. Utfordringen blir da hvordan man kan sette riktig temperatur i et åpent kontorlandskap. I gamle dager satte man temperaturen på eget kontor, men hvordan kan man finne en balanse som gjør at ingen fryser eller svetter på kontoret? Det er slike utfordringer vil jobber med, og jeg tror det i økende grad går mot individuell tilpasning.

– Det er vanskelig å si hva som blir det neste store. Men jeg tror blant annet forsikringsselskapene vil gi incentiver for å investere i ulike sensorløsninger, eksempelvis lekkasje- og vanndetektorer som vil gi lavere forsikringspremier. Så lenge man kan spare penger på en installasjon vil det gi et incentiv for å satse på ny teknologi, avslutter Tumusok.