Langøy forsto tidlig at energilagring og smarte komponenter ville bli en selvfølge i alle nybygg, sa opp en trygg jobb som kjedesjef i Norgeseliten og etablerte Smart Energy Systems. Smarthusleverandøren Futurehome var den første, strategiske samarbeidspartneren de fikk på plass. Deretter har ballen rullet raskt.

Selskapet har tatt en ledende rolle på nasjonalt nivå, har 5 ansatte og store ambisjoner om ytterligere vekst de kommende årene. Smart Energy Systems tilbyr solcelleanlegg, batteriløsninger og lynladere som komplette installasjoner.

Svaret på mange utfordringer

I en tid hvor bærekraft og fornybar energi er i vinden som aldri før, er han ikke i tvil om at energilagring er svaret på mange av dagens utfordringer.

– Det bidrar til å ta ned energitoppene, det skaper forbrukerfleksibilitet, sikrer mot strømbrudd, demper presset på nettet og ikke minst reduserer strømregningen. Med en batteriløsning kan du lagre overskuddsstrøm fra solcelleanlegg ditt, som er god økonomi i stedet for å sende strømmen ut på nettet.

– Men den kan også brukes til å kjøpe strøm fra nettet når strømprisen er lav og bruke den når strømprisen er høy. Batteriløsninger kan også redusere effekttopper, noe vi alle smertelig vil bli kjent med når effekttariffen blir innført.

Han innrømmer gjerne at han hadde trodd at markedet skulle respondert kjappere, ikke minst ved at elektrobransjen ville ha løftet fram batterilagring som et naturlig alternativ for energioptimalisering i nybygg.

– Det er installatørene og prosjektlederne som kan spille inn hvilke muligheter som finnes overfor utbygger og hovedentreprenør, og det er de som kan påvirke den private forbrukeren til å tenke bærekraftig. Men kanskje har de for mye å gjøre, at det handler om å haste videre til neste jobb, spør han retorisk.

– I hvert fall har vi erfart at det er forbrukeren selv som skaper etterspørselen, derfor har vi også måttet rette mye av vårt fokus og markedsføring dit.

Smart Energy Systems har tatt en ledende posisjon i Norge innen energilagring, og etterspørselen er jevnt stigende. Fred Martin Langøy etterlyser imidlertid at det blir et selvfølgelig alternativ når bærekraft og energioptimalisering skal planlegges for nye bygg. – Men det har ennå ikke satt seg i bransjens bevissthet. Og selv nye, offentlige bygg reises i dag uten solceller som energikilde, så fortsatt er det ikke alltid samsvar mellom ord og handling, sier han til Elektro 247.

Optimalt for solenergi

Har man et solcelleanlegg på taket, blir effekten av energilagring naturlig nok ekstra stor, i og med at man kan lagre overskuddsproduksjon av solenergi og bruke den når man selv vil.

– Et typisk eksempel, er at batteriet fanger opp strømproduksjonen fra solcelleanlegget mens du er på jobb på dagtid og produksjonen er som høyest. Når du kommer hjem, kan du bruke den. På den måten kan du nesten bli selvberget på strøm.

Han påpeker samtidig at nytteverdien er svært stor selv om du ikke har solcelleanlegg.

– Absolutt! Lagringsmuligheter gir deg stor fleksibilitet i energiforbruket. Det vil si at du kan lade batteriene på et tidspunkt på døgnet hvor strømmen er billig, og bruke av den når strømmen er på sitt dyreste. Vårt «EnergyBank»-konsept bidrar til å lette trykket på nettet, og ikke minst gir det deg en langt hyggeligere strømregning.

Når strømprisene kan peake 6 kroner per kWh i løpet av døgnet, er akkurat det enkel matematikk…

Aldri mer strømbrudd

Men fordelene stopper ikke der. Med lagret energi er du også sikret mot ustabil strømleveranse.

– Med vår teknologi, vil boligens strømforsyning automatisk bli koplet til batteriet når strømbruddet inntreffer. Da har du fortsatt lys i huset, du kan fortsatt steke ribba, og du slipper å risikere at maten i fryseren blir ødelagt.

– I tillegg har stabil strømforsyning et viktig sikkerhetsaspekt, ved at mye kritisk utstyr er avhengig av strøm, legger han til.

For borettslag og sameier, som nå er lovpålagt å tilrettelegge for elbillading, kan en batteriløsning gjøre at de slipper å investere store summer i ny strømtilførsel. Spesielt eldre leilighetsbygg har begrenset kapasitet i nettet.

Også næringsbygg vil kunne ta ut stor økonomisk gevinst med denne batteriteknologien, ved å redusere effekttoppene. Rackløsninger for næringsbygg er fra 92 og opp til 138 kWt pr rack, er modulære og kan utvides til flere megawatt, forteller han.

Smarte hjem

– Den viktigste kombinasjonen med smarthussystemet, er at det muliggjør energistyring, slik at strømforbruket blir spredt ut over døgnet. Smart Energy Systems og Futurehome er således en god match!

Selv om det i hans øyne går litt for sakte å få batteriløsningene implementert i bransjens bevissthet, er han trygg på at interessen og etterspørselen vil stige med stadig rekordhøyt strømforbruk og rekordhøye strømpriser.

– Skal vi klare å utnytte kapasiteten i nettet bedre, er vi nødt til å utvikle smarte og fleksible nett sammen med lokal strømproduksjon med sol- og vindkraft. I det kretsløpet har energilagring sin naturlige plass!

Smart Energy Systems